Știri 6 mai 2022
Ierarhul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie, urmată de slujba de parastas la împlinirea a 32 de ani de la mutarea la Domnul a părintelui Elefterie, primul stareț al așezământului monahal.
De la ora 22.00, ierarhul nostru va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, de la ora 8.00, va oficia Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Botez în biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din satul Zorile, comuna Adamclisi.
Credincioșii vor putea cinsti sfinte moaște aduse spre închinare de la mănăstirile Strunga și „Sf. Ap. Filip”.
Parohia ”Nașterea Maicii Domnului” din Murfatlar organizează un concert pascal.
Acesta se intitulează „Lumina lui Hristos luminează tuturor” și se va desfășura duminică, de la ora 17.00.
Evenimentul se află la ediția a II-a și va fi susținut de către Corul de copii „Noii ostași ai lui Hristos” al parohiei.
La eveniment va participa și Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Arhiepiscopia Tomisului consiliază femeile însărcinate aflate în criză de sarcină.
În acest scop, a fost deschis Biroul de Consiliere și Informare „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” pentru femeile aflate în dificultate și criză de sarcină sau risc de avort.
Sediul se află la Așezământul „Vasiliada” al parohiei „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța, zona Inel 2.
Scopul biroului este promovarea dreptului la viață pentru copilul nenăscut, oprirea declinului demografic, informarea privind riscurile și complicațiile majore ale avortului.
La nivelul Arhiepiscopiei a fost creat un grup de specialiști voluntari care vor prelua apelurile telefonice sau mesajele mamelor aflate în dificultate și vor stabili modalități de sprijinire a cazurilor.
Unele autobuze CT BUS circulă cu program prelungit pana la 1 septembrie.
Este vorba despre liniile 43C, 100C și 13.
Astfel, cele trei trasee vor avea ultima plecare din cap de linie Carrefour la ora 23:30.
Administrația Fondului pentru Mediu a reconfigurat calendarul înscrierilor în cadrul Programului Rabla.
Potrivit noului calendar, în perioada 13-31 mai, se va desfășura prima sesiune, în care persoanele fizice se vor putea înscrie în program prin intermediul dealerilor autorizați, iar persoanele juridice vor putea depune dosarele de finanțare prin accesarea aplicației informatice puse la dispoziție de AFM.
Totodată, bugetele alocate persoanelor juridice în Programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor fi divizate, unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile publice urmând a beneficia de sume dedicate acestora.
Deputații au decis ca studenții din diaspora să beneficieze de condiții similare de acordare a burselor cu cele care se aplică cetățenilor români cu domiciliul în țară.
Măsura este valabilă pe toată perioada anului calendaristic, inclusiv în vacanțele de vară.
Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, prevede că suma minimă a burselor pentru românii de pretutindeni este egală cu valoarea burselor sociale acordate studenților români.
Măsura se va aplica din anul universitar 2023-2024.
Proiectul de lege privind reducerea riscului seismic în România a fost adoptat de guvern.
Ministrul dezvoltării locale, Cseke Attila, a precizat că proiectul de lege aduce o serie de noutăți, cum ar fi aprobarea de către Guvern a unui buget multianual pentru fiecare proiect de consolidare.
Pe lângă blocurile de locuințe care erau prevăzute ca fiind eligibile pentru consolidare de risc seismic pe vechea ordonanță, se introduce și o altă categorie de imobile, și anume clădirile publice.
O altă noutate este aceea că persoanele care locuiesc în clădiri care au fost consolidate nu mai trebuie să plătească partea lor de reparații.
Vechea ordonanță obliga oamenii să restituie statului cheltuielile de consolidare în cel mult 25 de ani.