Știri 16 mai 2022

Biserica Ortodoxă Română îi cinstește astăzi pe Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei.
Cuviosul Sila s-a născut în anul 1697, în ținutul Botoșanilor.
A intrat ca frate începător la Schitul Orășeni, fiind foarte tânăr, de unde, în anul 1714, la vârsta de 17 ani, a mers la Schitul Sihăstria Putnei, unde a fost primit și apoi călugărit de starețul Teodosie.
Cuviosul Sila a fost numit stareț de către Mitropolitul Iacob Putneanul al Moldovei.
S-a mutat la Domnul în anul 1783 după ce s-a nevoit 70 de ani la schitul Sihăstria Putnei, unde l-a numit stareț pe Cuviosul Natan.
Acesta s-a născut în anul 1717, în Pașcani și a fost mai întâi eclesiarh la Mănăstirea Putna, unde a fost hirotonit preot.
A fost un duhovnic foarte înţelept, fiindu-i părinte duhovnicesc și marelui Mitropolit Iacob Putneanul.
Cuviosul Paisie s-a născut în anul 1701 și a intrat de tânăr în viața monahală.
A fost egumen la Mănăstirea Sfântul Ilie de lângă Suceava, de unde a trecut apoi la Mănăstirea Râșca.
După o vreme a venit la Schitul Sihăstria Putnei, viețuind întru adâncă smerenie și primind de la Dumnezeu darul înainte-vederii.
A trecut la cele veșnice pe 16 decembrie 1784.
Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan au fost canonizați de Sf. Sinod în vara anului 2016.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de la ora 7.30, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Miercuri, de la ora 7.45, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Dorna Arini, județul Suceava.
Joi, de la ora 7.30, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
De la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 22.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Centrul de Autorecenzare asistată de la Arhiepiscopia Tomisului își prelungește durata de funcționare până pe 27 mai 2022.
Aici poate veni orice cetățean român, care dorește să apeleze la metoda autorecenzării online și care are nevoie de asistență în acest proces.
Centrul funcționează în cadrul Bibliotecii Eparhiale, de luni până vineri, între orele 10-17, iar sâmbătă și duminică, între orele 10-14.
Centrul este organizat în parteneriat cu Direcția Județeană de Statistică – Constanța și Primăria Constanța.

Angajaţii români ar putea avea mai multe zile libere, potrivit unui proiect de lege.
Mai mulți parlamentari propun ca atunci când sărbătorile legale se suprapun cu zilele de weekend, zilele libere să fie acordate în timpul săptămânii.
Unele companii private din ţara noastră oferă deja angajaților această facilitate.
Inițiatorii susțin că s-au inspirat din modelele altor țări europene.
Cele mai multe zile libere de la stat le au spaniolii, 37, iar la polul opus se află francezii, care au doar 11.

Regimul de circulație se modifică de astăzi pe patru străzi din Constanța.
În urma sesizărilor venite de la cetățeni privind aglomerarea circulației rutiere în cartierele Faleză Nord, Tomis II și Piața Chiliei, Primăria a decis implementarea unui proiect de reorganizare a traficului pe străzile Salonic, Petru Vulcan, Crișanei și Războieni.
Astfel, pe strada Salonic se instituie sens unic dinspre strada Ion Rațiu spre strada Yokohama; pe strada Petru Vulcan se instituie sens unic dinspre strada Mircea cel Bătrân spre strada Maramureș; pe strada Crișanei se instituie sens unic dinspre strada Maramureș spre strada Mircea cel Bătrân, iar pe strada Războieni se instituie dublu sens pe tronsonul cuprins între bulevardul Mamaia și strada Chiliei.

Ministerul Apărării Naționale a lansat o campanie de recrutare pentru cei care doresc să devină rezervişti voluntari în Armata României.
Potrivit unui comunicat, sunt disponibile aproape 900 de locuri pentru toate categoriile de personal – ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi.
Persoanele interesate îşi pot depune de astăzi dosarele.
Informaţii despre etapele de recrutare şi selecţie, dar şi despre beneficiile pe care le pot avea cei care aleg să devină rezervişti voluntari pot fi obţinute de la centrele militare zonale, judeţene sau de sector.

Argentina este prima ţară din lume care autorizează plantarea grâului modificat genetic.
Firma producătoare, Bioceres a precizat că seminţele HB4 – care sunt mult mai rezistente la secetă – nu vor fi imediat disponibile pe piaţă.
Utilizarea grâului modificat genetic în Argentina provoacă îngrijorări în rândul exportatorilor, care se tem că mulţi clienţi vor renunţa să importe cereale din Argentina deoarece grâul modificat genetic şi derivatele lui nu sunt încă autorizate în majoritatea ţărilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept