Știri 27 mai 2022
S-a născut într-un sat din Rusia, în jurul anului 1690 și a participat ca soldat în războiul ruşilor împotriva turcilor din anul 1711.
A fost luat prizonier de către tătari și a refuzat să renunțe la credința în Hristos.
Dormea puţin, se ruga mult și se hrănea cu pâine și apă.
În fiecare sâmbătă mergea la o biserică și se împărtășea cu Trupul și Sângele Domnului.
A trecut la cele veşnice, în anul 1730, iar mai târziu, în anul 1773, trupul său a fost descoperit întreg și neputrezit.
În anul 1832, Osman Pașa a aruncat în foc moaştele Sfântului Ioan Rusul, din dorința de a se răzbuna pe creştini, însă nu a ars.
După anul 1922, moaştele Sfântului Ioan au ajuns în insula Evvia, în actualul oraş Procopie.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește și pe Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul.
Acesta era traco-roman, originar din Durostorum (Silistra de astăzi).
Ostaş al împărăţiei seculare, a refuzat să se lepede de Hristos și a fost condamnat la tăierea capului de către Maxim, guvernatorul roman al locului.
A făcut parte din acelaşi corp de armată cu alţi mărturisitori de seamă, precum Pasicrat, Valentin sau Isihie muceniciți și ei în marea persecuţie de pe vremea lui Dioclețian și Maximian.
Sfântul Iuliu a fost decapitat la Durostorum, la 27 mai 302.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent mâine dimineață, la Sfânta Liturghie oficiată la mănăstirea Crasna, județul Prahova.
Apoi, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Duminică, de la ora 7.15, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sf. Ioan Rusul”, din apropierea localităţii Palazu Mic, județul Constanţa.
Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor sa doneze și nu o pot face în cursul săptămânii, pot veni mâine la sediul CRTS din strada Nicolae Iorga, între orele 8.30 și 13.00.
Este nevoie de donatori din toate grupele de sânge.
CT Bus anunță modificări în circulația autobuzelor, pe 1 iunie.
Astfel, acestea vor circula conform programului de weekend, în intervalul orar 05:45 – 23:00.
De asemenea, va intra în circulație linia de noapte N100M.
Prima plecare, din cap de linie ,,Gara CFR”, va fi la ora 23:30, iar din stațiunea Mamaia (cap de linie ,,Tabără Turist”) la ora 23:45.
Tot, pe 1 iunie, precum și pe 4 și 5 iunie, linia turistică CiTy TOUR își reia activitatea și va fi deservită de 4 autobuze etajate, în intervalul orar 10:00 – 18:00.
Totodată, liniile 5-40 și 14 nu vor mai efectua virajul la stânga pentru a se deplasa pe bd. Aurel Vlaicu, ci vor merge pe bd. Mamaia până la primul sens giratoriu.
Astfel, autobuzele liniilor 5-40 și 14 vor opri și în stația ,,Aqua Magic”.
Astăzi este ultima zi de autorecenzare pentru români.
De luni, recensământul populației trece la o nouă etapă, cea a vizitei recenzorilor la domiciliu.
Până acum au fost completate peste 10 milioane de chestionare, iar salariații primesc o zi liberă pentru autorecenzare.
După ce se încheie această etapă, în perioada 31 mai-17 iulie, recenzorii se vor deplasa pe teren.
Premiile pentru elevii care câştigă olimpiadele naţionale, dar şi alocațiile de cazare și hrană pentru participanți vor fi majorate.
Guvernul a aprobat o ordonanţă prin care aceste premii ajung la 1000 de lei, iar alocaţiile de participare se dublează și ajung la 200 de lei.
De asemenea, universităţile vor avea posibilitatea, de la toamnă, să organizeze cursuri online, pe baza unor standarde de calitate, aşa cum au făcut în perioada pandemiei.