Stiri 20 iulie 2022
Originar din cetatea Tesva, fiu al unui preot evreu, Sfântul Ilie este cunoscut în special datorită unei minuni legate de lipsa ploii.
La Horeb, Dumnezeu i se descoperă lui Ilie „într-o adiere de vânt lin”, precedată de manifestări ale puterii dumnezeieşti:
vârtej nimicitor, cutremur şi foc.
Înainte de sfârşitul misiunii sale profetice, Sfântul Ilie l-a lăsat urmaş pe Elisei, apoi Ilie s-a înălţat la cer într-un „car cu cai de foc”.
În Noul Testament, Sfântul Ilie este prezent la Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, pe muntele Tabor.
Sfântul Ilie va veni la sfârşitul veacurilor, va propovădui credinţa şi va fi ucis de către Antihrist, alături de Dreptul Enoh, un alt drept al Vechiului Testament care nu a cunoscut moartea, asemenea Sfântului Ilie.
Sf. Mare Prooroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat.
Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 18.00 Taina Sfântului Maslu la paraclisul mănăstirii „Sfântul Ilie”, din apropierea localității Istria.
Tot astăzi, Ierarhul nostru, va oficia, de la ora 23.00, Sfânta Liturghie în interiorul bisericii „Sfântul Haralambie” din Constanța, zona Boema, ce are un altar de vară, închinat Icoanei Maicii Domnului din Kazan.
Mâine, Ierarhul Tomisului, va fi prezent de la ora 18.00, în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 22.00, Inalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Astăzi este Ziua Aviaţiei Române.
Această zi este marcată, în fiecare an, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, patronul Forţelor Aeriene şi al aviaţiei din ţara noastră.
Misiunea Forţelor Aeriene constă în apărarea spaţiului aerian naţional, sprijinul autorităţilor locale pentru înlăturarea urmărilor calamităţilor naturale şi intervenţia în situaţii de urgenţă civilă, asigurând transportul de materiale, medicamente şi alimente, precum şi evacuarea răniţilor şi bolnavilor din zonele afectate.
Forțele Aeriene Române au desfășurat activităţi comune, exerciţii multinaţionale şi misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Balcanii de Vest și Afganistan.
O părticică din mâna Sfântului Ciprian de Cartagina, va sosi la Constanţa.
Aceasta va fi adusă astăzi, la ora 17:00, la biserica Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie din zona Boema, cu ocazia hramului Altarului de vară închinat icoanei Maicii Domnului din Kazan.
Moaștele Sfântului Ciprian de Cartagina sunt aduse de la Chilia Înălțarea Domnului din Sfântul Munte Athos, din Grecia.
Acestea vor rămâne spre închinare la biserica Sfântul Haralambie până pe 30 iulie.
În aceasta perioadă se va săvârși zilnic Sfânta Liturghie de la ora 8:30 și Taina Sfântului Maslu de la ora 17:00.
Arhiepiscopia Tomisului continuă şi săptămâna aceasta campania de rugăciuni pentru ploaie.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a îndemnat preoții și stareții din eparhie să se roage pentru ploaie.
Astfel, în zilele de post: astăzi și vineri, vor rosti rugăciuni pentru ploaie la un câmp apropiat.
De asemnea, în fiecare zi, se vor ruga în sfânta biserică pentru venirea ploii.
Începând de luna viitoare, proprietarii mașinilor mai vechi de 15 ani pot primi 3.000 lei dacă le casează.
Programul este rezultatul asumării de către România a măsurii ca, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, să caseze, până în anul 2036, un număr de 250 de mii de autovehicule mai vechi de 15 ani.
Singura condiție impusă beneficiarilor este ca timp de trei ani să nu își cumpere o mașină la fel de veche.
În România sunt peste 4,3 milioane de mașini mai vechi de 15 ani.