Stiri 4 august 2022
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 21.45, ierarhul Tomisului va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Mâine, de la ora 7.50, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul”, din incinta Grupului Social Ceres, din apropierea localității Mihail Kogălniceanu, cu prilejul hramului.
Sâmbătă, de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, de la ora 8.00, ierarhul Tomisului va săvârși slujba de Sfințire Mică a Apei, urmată de Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Mina” din Parcul Tăbăcărie, care are și hramul Schimbarea la Față a Domnului.
Tot sâmbătă, de la ora 17.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din localitatea Dobromir Deal.
Credincioșii se vor putea închina la icoana Maicii Domnului, adusă de la mănăstirea Dervent.
Apoi, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, Biserica Ortodoxă Română o va cinsti pe Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, ocrotitoarea mănăstirii Crucea, din județul Constanța.
Astfel, de la ora 7.55, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie, la acest lăcaș de cult.
România ocupă ultimul loc, la nivelul Uniunii Europene, în privința adaptării spațiilor publice pentru nevoile persoanelor cu dizabilități.
Accesul pe stradă, în mijloace de transport în comun, în instituții, în magazine – este, de multe ori, foarte dificil și, adesea, imposibil.
Nici toaletele publice nu sunt adaptate persoanelor cu nevoi speciale, cu excepția celor din marile centre comerciale.
De asemenea, o vacanță pe litoralul românesc, poate fi, pentru aceste persoane, o experiență neplăcută și chiar periculoasă.
Românii au informații despre cancerul de piele, dar nu obișnuiesc să meargă la medicul dermatolog.
Așa arată un studiu realizat la solicitarea Fundației pentru Sănătatea Pielii.
Potrivit acestuia, la ora actuală, 92% dintre români au auzit de cancerul de piele, dar numai 43% dintre ei merg, anual, la dermatolog.
Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, spune că lucrurile se vor îmbunătăți, odată cu implementarea Planului Național de Control și Combatere a Cancerului, în care sunt stipulate și programe de screening privind cancerul de piele.
Valoarea ajutoarelor acordate persoanelor afectate de fenomene meteo deosebite a fost majorată.
Guvernul a majorat în medie cu 50% valoarea ajutoarelor de urgenţă care vor fi acordate în acest an familiilor sau persoanelor singure afectate de inundaţii, alunecări de teren sau fenomene meteorologice periculoase, informează Ministerul Muncii.
Măsura a fost luată ca urmare a creşterii indicelui de cost în construcţii cu până la 80%, potrivit celui mai recent buletin statistic de preţuri al INS.
Ajutoarele variază între 1.500 de lei şi 10.000 de lei, iar în cazul pierderii de vieţi omeneşti, hotărârea de Guvern mai prevede acordarea a 7.500 de lei, indiferent de numărul victimelor.
Persoanele în vârstă sunt cele mai afectate de majorările preţurilor la alimente şi utilităţi din ultima perioadă.
Preşedintele Federaţiei Pensionarilor „Unirea”, Dumitru Cojanu, a declarat că Executivul ar trebui să crească pensiile deoarece sunt mici, iar mulţi pensionari sunt în situaţia de a renunţa la lucruri esenţiale, mâncare sau medicamente.
El este de părere că pensiile ar trebui sa fie majorate cu 13% de anul viitor.
Cea de-a doua tranşă a cardurilor sociale are 150 de mii de beneficiari în plus faţă de cei 2,48 de milioane iniţiali.
Listele au fost actualizate de către Ministerul Muncii.
Noii beneficiari vor primi cardurile până pe 3 septembrie, iar pe 8 septembrie toate cardurile valide vor fi alimentate cu a doua din cele 4 tranşe în valoare de câte 250 de lei pentru achiziţia de alimente şi mese calde, informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.