Știri 29 august 2022
Sărbătoarea este de origine biblică şi marchează momentul uciderii prin decapitare a Sfântului Ioan.
Conform relatărilor biblice din Noul Testament, Sfântul Ioan a fost întemniţat de către regele Irod Antipa, din cauza criticării concubinajului dintre rege şi cumnata sa, Irodiada.
La ziua regelui, Salomeea, fata Irodiadei, a dansat înaintea regelui desfrânat, care îi promite „orice, până la jumătate din împărăţie”.
Fata a fost sfătuită de mamă să ceară pe tipsie capul Sfântului Ioan, dorinţă ce s-a împlinit pe loc.
Potrivit Tradiţiei, Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul şi l-a îngropat la Ierusalim.
În anul 453, capul a fost dus la Emesa, iar în secolul IX, cinstitul cap a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie, Patriarhul Bizanţului.
În timpul cruciadelor, în anul 1204, latinii au luat o parte din capul Sfântului Ioan Botezătorul şi l-au dus în Franţa, unde se află și astăzi.
Conform unor surse istorice, sărbătoarea era ţinută iniţial în Palestina, în amintirea sfinţirii unei biserici din Samaria, unde se aflau mormintele Sfântului Ioan Botezătorul şi ale Sfinţilor Prooroci Elisei şi Avdie.
Alte surse menţionează sfinţirea unei biserici din Alexandria, pe vremea Patriarhului Teofil.
Sărbătoarea este amintită şi de fericitul Augustin, care a alcătuit două predici în cinstea ei.
Pentru că Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul a fost o nedreptate plecată din nechibzuinţa şi desfrânarea regelui Irod, Biserica Ortodoxă a rânduit astăzi zi de post, spre înfrânarea poftelor.
Biserica Ortodoxă îi va cinsti mâine pe Sfinții Ierarhi Varlaam, mitropolitul Moldovei și Ioan de la Râșca și Secu, episcopul Romanului.
Cu acest prilej, cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Secu, care-și va cinsti ocrotitorii.
Apoi, seara, ierarhul Tomisului va săvârși slujba de Priveghere la biserica ”Așezarea în raclă a Brâului Maicii Domnului” din zona Trocadero-Coiciu, cu ocazia hramului, din 31 august.
Miercuri, de la ora 7.25, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
Ghidul de finanțare al programului „Rabla local” a fost publicat în Monitorul Oficial.
Persoanele fizice vor putea primi în perioada următoare de la primăria de care aparțin 3.000 de lei pentru casarea unei mașini mai vechi de 15 ani.
Ele nu vor fi obligate să folosească banii pentru a cumpăra o mașină nouă.
Totodată, persoana fizică nu trebuie să aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat și cel local.
Copiii din familii nevoiașe pot beneficia de tichete pentru rechizite, în valoare de 500 de lei.
Beneficiari sunt preșcolarii, elevii de la gimnaziu și cei din ciclul primar proveniți din familii al căror venit mediu net pentru fiecare membru al familiei este de maxim jumătate din salariul minim brut, adică puțin peste 1.200 de lei.
Părinții trebuie să depună o cerere în termen de cinci zile de la începerea anului școlar, adică din 5 septembrie.
În funcție de vârsta copilului, solicitările se fac fie la primărie, în cazul preșcolarilor, fie direct la școală în cazul celor de la gimnaziu.
Ministerul Educației vrea să mărească numărul școlilor unde elevii vor primi o masă caldă.
Programul prevede că 300 de școli din țară vor oferi elevilor o masă caldă în valoare de 15 lei pe zi.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat că programul “O masă caldă” va ajunge la școlile unde elevii au nevoie de un astfel de beneficiu, iar colegiile naționale din marile orașe nu se vor mai regăsi în acest program.
Transporturile aeriene vor fi din ce în ce mai scumpe.
Companiile aeriene au majorat deja prețul biletelor, iar pentru începutul anului 2023 anunță creșteri în procente de două cifre.
Asociația Aeroporturilor din România a anunțat o creștere a numărului de pasageri în primele șapte luni ale acestui an, peste 11 milioane.
Totodată, specialiștii din industria aviației spun ca nu vor mai exista bilete la preț de 10 sau 20 de euro.