Știri 31 august 2022
Astfel, de la ora 7.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși slujba de sfințire mare a bisericii mănăstirii „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul și Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou” din comuna Târgușor, județul Constanța, urmată de Sfânta Liturghie.
De la ora 18.00, ierarhul nostru va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Astăzi este „Ziua Limbii Române”.
Sărbătorită în fiecare an la 31 august, începând din 2013, Ziua Limbii Române constituie un prilej deosebit de celebrare, recunoaștere și aprofundare a importanței limbii materne ca element esențial în menținerea identității românești, atât în țară, cât și în rândul comunităților românești de pretutindeni.
Ziua Limbii Române este marcată azi în toată țara prin diferite manifestări organizate de autorităţile şi instituţiile publice, inclusiv de reprezentanţele diplomatice şi institutele culturale ale României.
Media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu a fost eliminată.
Anunțul a fost făcut de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Astfel, începând cu acest an şcolar, ierarhizarea se va realiza doar pe baza mediei obţinute la Evaluarea naţională.
O altă modificare anunțată de ministrul Educației este revenirea la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei, atât pentru Evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a, cât şi pentru examenul naţional de bacalaureat.
De asemenea, în premieră, elevilor de clasa a V-a li se vor acorda atât burse sociale, cât şi burse de studiu încă de la începutul acestui an şcolar.
Programul naţional ‘Punct de prim ajutor. Fii salvator!’ va fi lansat în curând.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că proiectul prevede amplasarea a 300 de defibrilatoare în zone publice din mai multe localităţi din ţară.
Programul își propune educarea populaţiei în acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă şi dotarea unor spaţii publice intens tranzitate cu defibrilatoare menite să salveze populaţia în situaţii de urgenţă, până la sosirea echipajelor medicale.
Ajutorul social va fi condiționat de căutarea unui loc de muncă.
De asemenea, copiii din familiile beneficiare trebuie să meargă obligatoriu la școală.
Este „o nouă viziune” privind asistenţa socială în România, a declarat ministrul muncii, Marius Budăi, după ce Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă referitoare la venitul minim de incluziune.
Potrivit ordonanței, atunci când o familie solicită venitul minim de incluziune, persoanele apte de muncă din acea familie vor fi înscrise automat la agenţiile de ocupare a forţei de muncă.
În prezent, de sprijin beneficiază 165.000 de familii sau persoane care nu au resursele necesare pentru a-și asigura un nivel de trai minimal.
Guvernul a aprobat acordarea concediului paternal la naşterea fiecărui copil, nu numai la primul, cum era până acum.
De asemenea, au fost extinse categoriile de angajați care vor beneficia de acest drept.
Taţii care au şi cursul de puericultură vor avea 15 zile de concediu paternal, iar cei fără cursuri vor putea lua 10 zile de concediu paternal.
Ministerul Mediului va propune în această săptămână un ajutor pentru cei care se încălzesc cu lemne, indiferent de categoria socială.
Aceștia ar urma să primească un ajutor de 150 de lei pentru fiecare metru cub, în limita a maxim 5 mc.
„Noul ajutor vine în compensarea preţului care a crescut în ultima perioadă”, a declarat ministrul mediului, Tanczos Barna.
Lista beneficiarilor va fi întocmită de primării, iar estimarea este că între 1 şi 3 milioane de familii ar primi această compensare.