Stiri 1 septembrie 2022

Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Cuvios Dionisie cel Smerit.
Supranumit şi Dionisie Exiguul, acesta era originar din Sciţia Minor, Dobrogea de astăzi.
S-a născut în jurul anilor 460-470 şi s-a mutat la Domnul în Italia, la Vivarium, pe la anii 545-550.
După ce s-a format în şcolile şi mânăstirile din Dobrogea, a intrat de tânăr în monahism.
A fost foarte bun prieten cu Sfântul Ioan Casian cu care a plecat la Constantinopol şi apoi la Roma, la invitaţia papei Ghelasie, care avea nevoie de traducători din greacă în latină.
Datorită alesei sale pregătiri intelectuale şi duhovnicești a rămas la Roma unde a slujit Biserica Ortodoxă sub conducerea a zece papi.
Activitatea sa prodigioasă conţine traduceri din Sfinţii Părinţi, biografii de sfinţi, trei colecţii de traduceri ale canoanelor, precum şi întemeierea cronologiei în era creştină.
Prin aceasta, sfântul Dionisie a renunţat la numerotarea anilor de la întemeierea Romei, şi a început cronologia erei creştine de la Naşterea Domnului Iisus Hristos.
Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul a fost trecut în rândul sfinţilor în anul 2008 şi este ocrotitorul spiritual al Seminarului Teologic din Constanţa.

Astăzi începe un nou an bisericesc.
Conform hotărârii sinodului 1 ecumenic, la data de 1 septembrie creştinii încep un an nou bisericesc, în amintirea momentului în care Hristos îşi începe activitatea de propovăduire, prin citirea unui text din profetul Isaia în sinagogă.
Totodată, în decursul unui an bisericesc, se face aducere aminte de întreaga activitate pământească a Mântuitorului, ca şi cum fiecare credincios ar retrăi, an de an, momentele importante ale activităţii de răscumpărare a lui Iisus Hristos.
Un alt moment semnificativ legat de data de 1 septembrie este şi începutul indictionului, adică o perioadă de 15 ani conform vechiului calendar roman.
Indiction se traduce din limba latină prin termenii poruncă sau arătare.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi, de la ora 18.00, în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”.
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.40, ierarhul nostru va oficia Acatistele Maicii Domnului, Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul și Sfântului Simeon Stalpnicul, la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, de la ora 8.00, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica Nașterea Maicii Domnului din localitatea Murfatlar.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, ale Sfântului Antipa de la Calapodesti, și ale Sfântului Irodion de la Lainici, care vor rămâne spre închinare până joi.

Populația rezidentă a României a ajuns la 19 milioane la 1 ianuarie 2022.
Numărul este în scădere cu 163.600 persoane faţă de 1 ianuarie 2021, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică.
Procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit comparativ cu anul trecut, iar fenomenul de emigrare constituie cea de a doua cauză principală a reducerii populaţiei ţării, mai arată datele INS.

Noul an școlar începe luni, pe 5 septembrie.
Semestrele au fost înlocuite cu 5 module care vor alterna cu 5 vacanțe, tezele nu mai sunt obligatorii, iar media va fi una singură, încheiată la finalul anului, în loc de două semestriale, așa cum a fost până acum.
De asemenea, elevii nu vor mai putea fi exmatriculați, iar
transferul la o altă unitate de învățământ se va putea face doar dacă media de admitere este egală sau mai mare decât media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul.

Meteorologii anunță o răcire bruscă şi semnificativă a vremii în perioada 1 – 6 septembrie.
Astfel, potrivit ANM, luna septembrie debutează cu temperaturi mai scăzute ce nu vor depăși 23 de grade în Transilvania sau 26 în Banat și Crișana.
În Dobrogea, de astăzi, valorile vor fi în scădere şi va predomina un regim termic apropiat de cel normal.
Ziua vor fi, în medie, 25…28 de grade, iar noaptea 13…18 grade.
Până duminică vor fi perioade cu averse locale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, iar în celelalte zile din interval probabilitatea de ploaie va fi redusă.
Ulterior, după 7 septembrie, vremea va fi în încălzire, devenind din nou călduroasă.

Plata pensiei de urmaș pentru tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani, este condiționată de prezentarea adeverinței școlare la începutul fiecărui an școlar sau universitar.
Pentru ca pensia lunii octombrie să nu fie oprită de la plată, adeverințele trebuie prezentate la Casa Județeană de Pensii Constanța până la data de 25 septembrie.
Studenții pot depune, într-o primă fază, o declarație pe proprie răspundere, iar adeverința o pot aduce după începerea anului universitar, dar nu mai târziu de 25 octombrie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept