Știri 7 septembrie 2022
Sfântul Cuviosul Simeon s-a născut la începutul secolului al 15-lea, intr-un sat din apropierea oraşului Piatra Neamţ, în timpul domnitorului Alexandru cel Bun.
De tânăr a ales viața monahală și a intrat în obştea Mănăstirii Bistriţa.
În anul 1432 s-a retras în pustie împreună cu încă doi ucenici ai săi, la poalele muntelui numit „Păru’’.
Sfântul domnitor Ştefan cel Mare a auzit de nevoinţa Cuviosului, și în anul 1461, i-a dăruit bani și ajutor să înalțe o mică biserică de lemn, cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
La rândul său, Sfântul Cuvios Amfilohie de la Pângărați s-a născut în anul 1487, în partea de nord a Moldovei.
Și-a început viața monahala de tânăr, la Mănăstirea Moldoviţa, iar de aici a venit la Mănăstirea Pângărați, unde a și fost ales stareț.
Aici a condus obştea mănăstirii timp de 56 de ani.
Cei doi sfinți au fost canonizaţi de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2008.
Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Nașterea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși, astăzi, de la ora 17.00, slujba Vecerniei la mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului”, de lângă comuna Deleni.
Apoi, de la ora 19.45, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu și slujba de sfințire a clopotelor la biserica „Sfânta Maria” din Constanța, zona Far.
Mâine, IPS Teodosie va oficia de la ora 8.15, Sfânta Liturghie la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Eforie Nord, iar de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Tot mâine, de la ora 21.45, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Vineri, Biserica Ortodoxă îi va cinsti pe Sfinții Părinți Ioachim și Ana.
Astfel, de la ora 8.00, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Ioachim și Ana” din cartierul constănțean Tomis Nord.
Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța organizează o colectă de rechizite, intitulată „Daruri mici din suflet mare!”.
Aceasta se va desfășura până pe 1 octombrie, iar beneficiari sunt copiii defavorizați din mai multe sate constănțene.
Inițiatorul și coordonatorul proiectului este părintele consilier social Jean Ion, care îi îndeamnă pe enoriași să îi ajute pe copii să nu renunțe la școală și să le dăruiască cele necesare unei educații firești.
Prețul gazelor a urcat cu aproape 30% luni, după ce Rusia a anunțat că livrările prin gazoductul Nord Stream rămân oprite pe termen nelimitat.
În acest context, miniștrii energiei din Europa ar urma să discute un plan comun privind un preț plafonat al gazelor naturale folosite în producția de energie electrică.
Această plafonare a fost implementată deja de mai multe state, iar măsura va fi dezbătută pe 9 septembrie în cadrul unei reuniuni.
Numărul locurilor de cazare pentru turiști a fost în primul trimestru al acestui an cu 6,7% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Potrivit Institutului Național de Statistică, hotelurile au deținut cea mai mare pondere din totalul capacității de cazare cu peste 58%, fiind urmate de pensiuni, vile turistice și moteluri.
Numărul de turiști și români cazați a fost de aproape 86% din total, adică o creștere cu 23% față de anul trecut, în vreme ce în cazul turiștilor străini creșterea a fost de peste 200%.
Programul “Rabla local” ar putea fi modificat.
Acesta prevede acordarea sumei de 3.000 de lei proprietarilor de maşini foarte vechi care le casează, fără condiţia cumpărării unui autoturism nou.
În forma actuală, schema de finanţare prevede ca jumătate din acest bonus să fie acoperit de Administraţia Fondului pentru Mediu, iar jumătate de la bugetul local.
Astfel, săptămâna trecută, ministrul mediului, Tánczos Barna, a decis să caute soluţii pentru micşorarea contribuţiei de la bugetul local.
Programul “Rabla local” ar trebui să înceapă din 23 septembrie cu înscrierea primăriilor, iar din 30 septembrie ar urma să se depună cererile de finanţare.