Stiri 13 octombrie 2022

Biserica Ortodoxă o va cinsti mâine pe Sfânta Cuvioasa Parascheva de la Iași.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi, de la ora 17.00, slujba Vecerniei, urmată de procesiune la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din orașul Năvodari.
Mâine, Ierarhul nostru va răspunde invitației IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Iași.
Sâmbătă, de la ora 7.30, cu binecuvântarea IPS Calinic Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, va săvârși Sfânta Liturghie și o slujba de parastas la schitul „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Pârtești, județul Suceava.
Noaptea, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța.
Duminică, de la ora 6.45, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de sfințire mare a bisericii monument istoric „Adormirea Maicii Domnului I” din municipiul Constanța (zona Tomis mall).
Așezământul de cult va fi resfințit deoarece a fost reabilitat întregul edificiu.

Astăzi este Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor.
Aceasta a fost desemnată în anul 2009, printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU.
Potrivit ONU, o bună guvernare în cazul riscului dezastrelor poate fi măsurată în vieţile salvate, numărul redus de persoane afectate de dezastre şi reducerea pierderilor economice.
COVID-19 şi situaţia de urgenţă climatică arată că este nevoie de planuri şi de instituţii competente, care să acţioneze pe baza dovezilor ştiinţifice în folosul publicului.
Astfel, trebuie avute în vedere strategii care să abordeze nu doar pericolele unice, cum ar fi inundaţii şi furtuni, dar şi pe cele care răspund la riscul sistemic generat de bolile infecțioase, şocurile climatice şi afectarea mediului.

Primăria Constanța a început primirea dosarelor pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței.
Acesta se acordă în perioada sezonului rece noiembrie 2022 – martie 2023, iar suplimentele lunare pentru energie în perioada noiembrie 2022 – octombrie 2023.
Dosarele pentru obținerea ajutoarelor pentru încălzirea locuinței pot fi depuse on line la adresa de e-mail ajutoareincalzire@dgas-ct.ro, până la data de 20 noiembrie.

Legea privind prevenirea risipei alimentare a fost adoptată de Senat.
Conform proiectului de lege, Ministerul Agriculturii va realiza o platformă naţională online pentru raportarea de către operatorii economici a datelor privind risipa alimentară.
Ministerul va publica, de asemenea, pe site-ul propriu, date relevante anuale cu privire la progresele făcute pentru prevenirea şi diminuarea risipei alimentare şi va realiza strategia naţională de prevenire şi reducere a risipei alimentare care va fi actualizată o dată la cinci ani.

Senatul a adoptat Ordonanța pentru modificarea Codului fiscal.
Astfel, grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%, dar marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren şi imobile a rămas aceeaşi, între 0,08 – 0,2%.
Senatul a inclus printre instituţiile care nu datorează impozit pe clădiri şi Ministerele Educaţiei, Cercetării şi Familiei.
Senatorii au mai stabilit că valoarea impozabilă a clădirii se actualizează doar o dată la 5 ani pe baza unui raport de evaluare.

Guvernul a aprobat instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie.
Ordonanţa a fost adoptată în urma deciziei Comisiei Europene privind autorizarea noii scheme de ajutor de stat acordate întreprinderilor din sectoarele energointensive în valoare de 1,5 miliarde de euro.
De aceste măsuri vor beneficia întreprinderile care îndeplinesc anumite condiții, printre care: au suportat costuri cu emisii indirecte în perioada 2021-2030; nu înregistrează debite restante la bugetul statului sau la bugetele locale și nu se află în procedură de executare silită, insolvență sau faliment.

România va oferi Republicii Moldova un grant de aproximativ 10 milioane de euro.
Potrivit Ministerului Finanțelor, banii vor fi folosiți în scopul depășirii crizei energetice cu care se confruntă țara.
Un acord de finanțare în acest sens a fost semnat ieri, între Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare din România.
De asemenea, Chișinăul va putea cumpăra energie electrică din țara noastră la un preț plafonat, de 90 euro/MWh.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept