Stiri 24 octombrie 2022
Miercuri, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
Cu prilejul hramului, de la ora 8.00, ierarhul nostru va oficia slujba de sfințire a clopotelor închinate Mântuitorului Iisus Hristos, Maicii Domnului, Sfintei Mari Mucenițe Varvara și Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii la biserica „Sfântul Dumitru” din Constanța, zona Delfinariu. Totodată, credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului ierarh Nectarie de la Eghina, care vor rămâne în biserică până pe 30 octombrie.
Joi, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov, ale cărui moaște se află la Catedrala Patriarhală din București.
Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitației Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și va fi prezent la cinstirea ocrotitorului Bucureștilor.
Astfel, de la ora 9.30, în Altarul Mare de Vară de pe Dealul Patriarhiei va fi oficiată Sfânta Liturghie de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu Înaltpreasfinţitul Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei, ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoți și diaconi.
CRTS Constanta în parteneriat cu Primăria Medgidia și Spitalul Municipal organizează o acțiune de donare de sânge.
Persoanele interesate sunt așteptate sâmbăta aceasta, în intervalul orar 08.30-13.30, în incinta Policlinicii din Medgidia.
Potrivit oficialilor, numărul donatorilor este încă insuficient, mai ales după cei doi ani de pandemie, care au făcut imposibilă organizarea de colecte mobile.
România va trece la ora oficială de iarnă.
Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 va deveni ora 3.00.
Duminică, ziua va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.
Din anul 1997, România a adoptat trecerea la ora oficială de iarnă şi de vară în aceeaşi zi cu statele Uniunii Europene.
Astăzi este Ziua Națiunilor Unite.
În fiecare an, la 24 octombrie, se celebrează Ziua Națiunilor Unite, pentru a marca intrarea în vigoare, în 1945, a Cartei Organizației Națiunilor Unite.
Prin ratificarea acestui document fondator de către majoritatea semnatarilor săi, Organizația Națiunilor Unite și-a început oficial activitatea.
Sărbătorită din 1948, Adunarea Generală a ONU a recomandat ca statele membre să facă din această zi o sărbătoare publică, dedicată informării popoarelor din lume cu privire la obiectivele și realizările Organizației Națiunilor Unite.
România a fost admisă în cadrul ONU, la 14 decembrie 1955, împreună cu alte 15 state.
Elevii și preșcolarii au intrat în vacanță.
Aceştia vor reveni la cursuri pe 31 octombrie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației.
Acest an școlar a început pe 5 septembrie, este organizat pe cinci module de învățare și are tot atâtea vacanțe.
Al doilea modul începe în ultima zi de octombrie și ține până pe 22 decembrie, când elevii și preșcolarii intră în vacanța de iarnă.
Mâine va avea loc o eclipsă de soare care va fi vizibilă parțial și din România.
Fenomenul astronomic va putea fi observat de pe tot teritoriul țării noastre, iar acoperirea soarelui va fi cuprinsă între 33% și 44%.
Eclipsa va începe la ora 12:20 de minute în vestul țării și la 12:28 de minute în sud-estul țării.
Fenomenul poate fi observat fără instrumente astronomice, dar numai cu ochelari speciali pentru eclipsă sau cu un filtru foarte închis la culoare.
Prețul carburanților a crescut.
Astfel, preţul mediu al unui litru de benzină standard s-a majorat cu 1,8% în ultima lună și a ajuns la 6,97 de lei.
În cazul motorinei, preţul mediu al unui litru a crescut cu 3,2%, până la o medie de 8,44 de lei.
În această perioadă, România se află pe locul opt în Uniunea Europeană, în topul ţărilor cu cea mai ieftină benzină, şi pe locul şase între statele Uniunii, în ceea ce priveşte cel mai mic preţ la motorină.