Stiri 28 octombrie 2022
A trăit în prima jumătate a secolului al 14-lea şi fost mai întâi episcop al cetăţii Vicina, situată undeva în Dobrogea, posibil lângă localitatea Isaccea de astăzi, sau la cetatea Păcuiul lui Soare de lângă mânăstirea Dervent, după ipoteze istorice mai noi.
Din cauza ocupaţiei tătarilor şi genovezilor, ierarhul a fost nevoit să se retragă la curtea domnească de la Argeş, iar documentele istorice de la Constantinopol spun că în anul 1359 era deja mitropolitul Ungrovlahiei.
Totodată, Sfântul Ierarh Iachint a fost prieten şi ucenic al sfântului Grigorie Palama, motiv pentru care a reorganizat monahismul românesc, cu ajutorul Sfântului Nicodim de la Tismana.
În anul 1372, Sfântul Iachint s-a mutat la Domnul şi a fost înmormântat în complexul mitropolitan de la Curtea de Argeş.
Sfântul Sinod al BOR a decis canonizarea Sfântului Ierarh Iachint în luna iulie a anului 2008.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, mâine, de la ora 8.00, Sfânta Liturghie, la mănăstirea Dervent, împreună cu ÎPS Naum de Ruse (Bulgaria), ÎPS Iacob de Durostorum (Bulgaria), PS Macarie, vicar de Ruse (Bulgaria), și PS Visarion, episcopul Tulcii.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine seară la mănăstirea Voroneț.
Ierarhul nostru va oficia de la ora 19.00, slujba Privegherii, urmată de Acatistul Învierii Domnului.
Duminică, împreună cu Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, IPS Teodosie va săvârși slujba de resfințire a bisericii din lemn cu hramul „Sfântul Dumitru” din localitatea Adâncata, județul Suceava.
CRTS Constanta în parteneriat cu Primăria Medgidia și Spitalul Municipal organizează o acțiune de donare de sânge.
Persoanele interesate sunt așteptate mâine, în intervalul orar 08.30-13.30, în incinta Policlinicii din Medgidia.
Potrivit oficialilor, numărul donatorilor este încă insuficient, mai ales după cei doi ani de pandemie, care au făcut imposibilă organizarea de colecte mobile.
România va trece la ora oficială de iarnă în acest week-end.
Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 va deveni ora 3.00.
Duminică, ziua va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.
Din anul 1997, România a adoptat trecerea la ora oficială de iarnă şi de vară în aceeaşi zi cu statele Uniunii Europene.
Programul pilot de vaccinare împotriva gripei se va desfășura în farmacii.
Potrivit Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România, iniţiativa va contribui la creşterea accesului populaţiei la vaccinare şi la consolidarea rolului farmacistului în comunitate şi în activitatea de prevenţie.
Ordinul Ministrului Sănătăţii privind programul pilot de vaccinare antigripală în farmacii a fost publicat în Monitorul Oficial și va intra în vigoare în termen de 10 zile.
Lista farmaciilor autorizate va fi disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
O româncă a fost selectată de NASA pentru un studiu asupra fenomenelor aeriene neidentificate.
Este vorba despre Anamaria Berea, profesor asociat la Universitatea George Mason din Virginia.
Studiul a început săptămâna aceasta, iar pe parcursul a nouă luni, echipa formată din 16 specialişti va pune bazele unei analize asupra naturii fenomenelor aeriene neidentificate.
Un raport complet care conţine constatările echipei va fi lansat publicului la jumătatea anului viitor.
Clădirile şi structurile arhitecturale cu valoare culturală, istorică sau artistică vor fi protejate de un nou cadru legislativ.
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul privind monumentele de for public.
Este vorba despre amplasarea de plăci comemorative dedicate unor mari personalități sau evenimente.
Aceste plăci vor afișa un cod QR, care, odată scanat, va redirecționa utilizatorul către o pagină de internet administrată de Ministerul Culturii, de unde va afla mai multe informații despre personalitatea sau evenimentul respectiv.
Actul normativ va fi transmis preşedintelui pentru promulgare.