Stiri 31 octombrie 2022
Miercuri, de la ora 7.30, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
De la ora 18.00, ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Dorna Arini, județul Suceava.
Joi, dimineață, va săvârși Sfânta Liturghie la același lăcaș de cult.
Apoi, de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 22.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatisul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Vineri, de la ora 7.30, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, iar de la ora 17.00, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Adormirea Maicii Domnului şi Cuvioasa Parascheva” din cartierul constănțean Palazu Mare.
Sâmbătă, de la ora 7.00, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Constanța, iar de la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Noi hotărâri au fost aprobate vineri de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Printre acestea se numără, canonizarea Ierarhului Martir Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești și înscrierea lui în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, în ziua de 16 iunie, alcătuirea a 12 volume cu numele tuturor Sfinților din fiecare zi, cinstiți în Biserica Ortodoxă Română.
De asemenea, se va include în Sinaxar în ziua de 14 noiembrie, cei 6 Sfinți din Familia Palama, canonizați de Patriarhia Ecumenică în anul 2009: Sfinții Cuvioși Palamiți: părinții Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Constanțiu și Caloni (Cali), frații săi, Teodosie și Macarie, și surorile lui, Epiharia și Teodota.
Totodată, a fost aprobat textul Slujbei Aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași (13 octombrie) și textul Paraclisului Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț.
Astăzi este Ziua Internaţională a Mării Negre.
În anul 1996, cele şase ţări riverane – România, Bulgaria, Georgia, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina – au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre împotriva Poluării şi au stabilit ca în fiecare an pe 31 octombrie să fie sărbătorită “Ziua Internaţională a Mării Negre”.
Situația ecologică a Mării Negre s-a înrăutățit în ultimii 40 de ani din cauza reziduurilor transportate de râurile din 17 țări, pescuitului excesiv și a deversărilor necontrolate de produse petroliere.
Tot astăzi este şi Ziua Arhivelor Naţionale.
La data de 31 octombrie 1862 s-a semnat regulamentul pentru administrarea arhivelor din România, când se organiza pe baze moderne această instituţie, una dintre cele mai vechi din ţară, după constituirea Unirii Moldovei cu Ţara Românească.
În depozitele Arhivelor Naționale se păstrează 320 km liniari de documente, aparținând Fondului Arhivistic Național, aflate în administrarea Arhivelor Centrale și a celor 42 de structuri teritoriale.
Preşcolarii şi elevii s-au reîntors de astăzi la școală.
Copiii au început cel de-al doilea modul de şcoală, care durează 8 săptămâni. Următoarea vacanţă va fi de sărbători şi începe pe 23 decembrie 2022 şi durează până pe 8 ianuarie 2023.
Anul şcolar are 36 de săptămâni şi, pentru prima dată, este împărţit în 5 module de învăţare şi 5 vacanţe.
Numărul școlilor care vor beneficia de programul ”Masă caldă” va crește de la 350 la 450.
Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă în acest sens.
Ministrul Educației, Ligia Deca a precizat că în cel mai scurt timp va fi emis ordinul de ministru pentru stabilirea unităţilor de învăţământ preuniversitar beneficiare.
Numărul de paturi de terapie intensivă pentru nou-născuţi va creşte cu 124. Proiectul face parte dintr-un program realizat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
De asemenea, alte 90 de paturi vor fi dotate complet, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Potrivit demnitarului, un alt obiectiv din cadrul programului este realizarea screeningului pentru prevenţia marformaţiilor congenitale cardiace, dar şi a altor afecţiuni.