Stiri 8 noiembrie 2022
Conform tradiţiei biblice, sfinţii arhangheli sunt căpeteniile tuturor îngerilor şi sunt în număr de 7, dintre care cei mai cunoscuţi sunt Sfinţii arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail.
Sfântul Mihail este îngerul dreptăţii care l-a pedepsit pe Satana atunci când acesta s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, iar numele lui înseamnă în ebraică „Cine este ca Dumnezeu”.
Sfântul Gavriil este călăuzitorul spre adevăr si vestitorul ceresc cel mai de seamă deoarece el este cel care a vestit Sfintei Fecioare Maria că va naşte pe Mântuitorul Hristos.
Numele lui se traduce tot în ebraică prin expresia „omul lui Dumnezeu”.
Biserica cinsteşte în această zi adunarea tuturor îngerilor, deoarece aceştia sunt slujitori ai lui Dumnezeu şi apărători ai oamenilor în lupta împotriva păcatului.
De aceea, sfinţii îngeri sunt şi ocrotitorii Jandarmeriei Române.
Aceasta este ultima mare sărbătoare înaintea postului Crăciunului.
Conform datelor statistice, peste 1.500.000 de români poartă numele Sfinţilor Arhangheli.
Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sfântul Ierarh Nectarie, de la Eghina.
Cu acest prilej, Ips Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.00, Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ierarh Nectarie” din Constanța, zona Medeea.
Joi, de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii Cuvântul ierarhului, ce va fi transmis pe paginile de Facebook si YouTube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Astăzi este Ziua Internaţională a Zonelor Urbane.
Din anul 1949, în 30 de ţări de pe patru continente, pe 8 noiembrie este celebrată Ziua Internaţională a Zonelor Urbane, eveniment cunoscut şi sub numele de Ziua Mondială de Planificare a Oraşelor.
Acest eveniment a fost iniţiat de profesorul Carlos Maria della Paolera, de la Universitatea din Buenos Aires, cu scopul de a veni în sprijinul publicului interesat de soluţii pentru planificarea oraşelor, dar fără afectarea mediului înconjurător.
Acum 45 de ani existau doar două metropole cu peste 10 milioane de locuitori, New York şi Tokyo, iar în prezent, sunt peste 20 de astfel de aglomerări umane.
Aproape 10.000 de acte de violenţă s-au înregistrat în unităţile de învăţământ din România în anul şcolar 2021-2022.
Aşa arată un raport al Ministerului Educaţiei.
Este vorba despre atacuri la persoană, atentate la securitatea unităţii şcolare, la bunuri, dar şi alte fapte de violenţă sau atentate la securitatea în spaţiul şcolar.
Conform Ministerului Educaţiei, în anul şcolar 2019 – 2020 au fost înregistrate 7.715 cazuri, iar în 2020 – 2021 au fost 2.218, cu menţiunea că în această perioadă elevii au făcut şi cursuri online.
Un ghid practic privind drepturile persoanelor cu dizabilități a fost lansat recent.
Ghidul include o definiție a dizabilității, dar și soluții practice utile, care pot fi implementate de către administrațiile locale pentru respectarea drepturilor acestor persoane și pentru facilitarea accesului la serviciile publice.
Documentul, care poate fi accesat online, prezintă și posibile surse de finanțare pentru soluțiile respective.
Preşedintele ANPC îndeamnă consumatorii la responsabilitate în perioada reducerilor.
Acesta atrage atenţia că sunt şi operatori economici care încearcă să profite de dorinţa clienţilor de a face cumpărături şi măresc artificial preţurile în perioada premergătoare, astfel că reducerile nu sunt reale.
Consumatorii sunt sfătuiți să studieze piaţa, să vadă o perioadă mai lungă de 30 de zile dacă nu cumva produsul a avut o creştere înaintea perioadei de reduceri şi abia după aceea s-a aplicat reducerea aparent substanțială.