Stiri 14 noiembrie 2022
Acesta a fost unul din cei 12 apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos şi era originar din cetatea Betsaida, din Galileea.
Lui îi spune Iisus Hristos „Urmează Mie”, iar Sfântul Apostol Filip a urmat cu entuziasm această chemare, care a văzut în persoana Mântuitorului pe Mesia cel aşteptat de poporul evreu.
A îndurat mari suferinţe şi ispite în strădania de a face cunoscută vestea cea bună printre popoarele păgâne.
Sfântul Apostol Filip a fost ucis la Ierapole, prin crucificare cu capul în jos.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica mănăstirii „Sf. Ap. Filip”, din localitatea Adamclisi, de la ora 8.15.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă îl pomeneşte și pe Sfântul Grigorie Palama.
Acesta s-a născut în anul 1296, la Constantinopol, într-o familie nobilă şi evlavioasă.
A intrat în legătură cu monahismul încă din adolescenţă, iar în anul 1326 a fost hirotonit preot.
În jurul anului 1331, Sfântul Grigorie s-a stabilit în schitul Sfântul Sava de la Athos, unde a început să scrie şi să ţină predici.
S-a mutat la Domnul în anul 1359 şi a fost proclamat sfânt prin sinodul convocat în anul 1368 de către patriarhul Filotei.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine dimineață la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța.
Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 7.15.
Miercuri, de la ora 7.30, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea cu hramul Sf. Ev. Matei, din localitatea Mircea Vodă, județul Constanța.
Astăzi este Ziua Dobrogei.
Aceasta marchează 144 de ani de la reintrarea Dobrogei în componenţa statului român modern.
Pe 14 noiembrie 1878 au intrat în vigoare două documente fundamentale, semnate de către domnitorul Carol I şi anume „Proclamaţia către dobrogeni“, respectiv „Înalt Ordin de Zi către Armată“.
Documentele arătau că „Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân, face parte din România”.
Revenirea Dobrogei la statul român a avut o importanţă istorică deosebită, deoarece a devenit o cale de comunicare a României cu restul lumii.
Tot astăzi este și Ziua Mondială a Diabetului.
Aceasta are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Specialiştii spun că numărul persoanelor bolnave de diabet este în creştere.
Astfel, din anul 2008, când au fost realizate testele de screening pentru sănătatea populaţiei, au intrat în evidenţe cu aproape 50 la sută mai mulţi diabetici, faţă de câţi erau până atunci.
Medicii spun că cea mai importantă cauză a diabetului este obezitatea.
De asemenea, un stil de viaţă neadecvat, lipsa efortului fizic sau alimentaţia nepotrivită sunt factorii care favorizează apariţia diabetului.
Sistemul de bike-sharing din Constanța va fi oprit pe 20 noiembrie.
În cadrul proiectului, au fost emise peste 20.000 carduri.
În acest an, au fost efectuate aproape 50.000 de trasee, durata medie a unui traseu fiind de 50 de minute.
Bolile rare afectează viaţa de zi cu zi a pacienţilor din România în proporţie mai mare decât a celor din alte state europene.
Așa arată un studiu de specialitate.
Potrivit datelor, de cele mai multe ori, pacienţii români au nevoie de ajutor pentru sarcinile zilnice, pentru a se deplasa şi a se îngriji.
Specialiştii spun că situaţia se poate îmbunătăţi prin creşterea capacităţii de testare genetică şi prin stabilirea unui traseu standard pentru pacientul diagnosticat cu o boală rară.
Se estimează că în România trăiesc peste 1,3 milioane de persoane care suferă de boli rare.