Stiri 6 ianuarie 2023
Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea ne aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a venit la râul Iordan şi a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul.
În acel moment s-a auzit din cer glasul lui Dumnezeu-Tatăl, care a mărturisit despre Hristos că este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu, iar Duhul Sfânt s-a pogorât peste el în chipul unui porumbel.
Totodată şi Sfântul Ioan Botezătorul a mărturisit despre Iisus că este Mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatele lumii.
Astfel, din acel moment, Iisus se arată lumii ca fiind Mesia, Mântuitorul, cel profeţit şi aşteptat de către poporul Israel.
Primele menţiuni despre această sărbătoare apar înainte de secolul 3, iar atestarea documentară s-a făcut de către Clement Alexandrinul, în lucrarea Stromata întâi, dar şi în Constituţiile Apostolice, unde Boboteaza este menţionată alături de Naşterea şi Învierea Domnului.
Marii cuvântători ai secolelor 4-5 ne-au lăsat predici celebre la Bobotează, iar pe la anul 400 sărbătoarea era ţinută cu mare fast, în această zi fiind interzise reprezentaţiile artistice.
Mai târziu, Biserica obişnuia ca botezul catehumenilor să se facă în ziua de Bobotează, fapt ce a atribuit sărbătorii şi denumirea de luminare sau sărbătoarea luminilor.
Rânduiala bisericească prevede ca astăzi preoţii să meargă pe malul unei ape şi să oficieze slujba sfinţirii mari a apei, iar credincioşii pot folosi agheasma mare până la Odovania Praznicului de pe 14 ianuarie.
Totodată, pentru a sublinia prezenţa Sfintei Treimi în apa Iordanului, preoţii aruncă după slujbă trei cruci în apă.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 15.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de Sfințire Mare a apei la debarcaderul din localitatea Ovidiu.
Biserica Ortodoxă va cinsti mâine Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.
Astfel, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia în această seară, de la ora 17.00, slujba Vecerniei la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol.
Mâine, de la ora 8.00, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Constanța (zona Cora).
De la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului și Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
În România nu va fi declarată epidemie de gripă.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunțat că pentru a nu implica noi restricții, se va declara stare de alertă epidemica.
El a mai precizat că sezonul gripal a apărut mai repede decât în anii precedenți.
Printre recomandarile ministrului se numără evitarea aglomerațiilor și, eventual, purtarea măștii de protecție în spațiile închise aglomerate, precum și menținerea igienei adecvate.
Şcolile se vor redeschide luni în condiţii normale.
Anunțul a fost făcut de Ministerul Educaţiei.
Potrivit acestuia, nu se are în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid.
În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, se va încheia un protocol comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii’.
Guvernul a aprobat modernizarea canalelor Dunăre – Marea Neagră şi Poarta Albă – Midia, Năvodari, în vederea creşterii siguranţei navigaţiei.
Valoarea totală a investiţiei este de peste 1,6 miliarde lei, iar durata de execuţie este de 60 de luni, potrivit Executivului.
Obiectivul este inclus în Master Planul General de transport al României şi se află pe reţeaua de transport de interes european.
O companie americană a dezvoltat un vaccin pentru albine.
El a fost deja aprobat pentru utilizare.
Acesta va fi ingerat de regina albinelor și are rolul de a proteja larvele de o boală foarte contagioasă, Loca.
Boala atacă puietul albinelor și devastează, în mod obișnuit, coloniile.
Ea a fost detectată inițial în SUA și Canada și ulterior s-a răspândit și cu variante europene.