Stiri 13 februarie 2023

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine dimineață la mănăstirea Histria din județul Constanța.
Ierarhul nostru va săvârși, de la ora 7.30, Sfânta Liturghie.
Apoi va oficia slujba de pomenire de șase luni a părintelui Ioil, fost stareț și ctitor al mănăstirii „Sfântul Ilie” Histria.
Miercuri, de la ora 7.30, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Joi, de la ora 7.30, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
De la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.45, ierarhul nostru va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Vineri, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron.
Cu acest prilej, de la ora 8.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la parohia „Sf. Ierarh Nectarie” din Constanța (zona Medeea), așezământ de cult ce își cinstește cel de-al doilea ocrotitor, pe Sfântul Teodor Tiron.
Sâmbătă, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Giurgeni, județul Neamț.
Apoi, de la ora 16.30, va oficia Taina Sfântului Maslu la mănăstirea „Sfântul Gheorghe” din Topalu, iar de la ora 21.45 va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Arhiepiscopia Tomisului găzduiește astăzi un eveniment dedicat marelui poet Mihai Eminescu.
Conferința se numește “Este Eminescu un martir în istoria românească?” și va fi susținută de către Acad. Prof. Constantin Barbu.
Evenimentul se va desfășura de la ora 12.00, în sala Magna a Centrului eparhial Tomis, la care va participa și Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Vor fi lansate volume din colecțiile: „Monumenta Romaniae Historica”, „Monumenta Orthodoxiae et Byzanthinae” și „Biblioteca Eminescu”.
Evenimentul este organizat de către Academia Tomitana, în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului și ASCOR Constanța.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat săptămâna trecută noi hotărâri.
Astfel, a fost ales, prin vot secret, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Gherontie Ciupe ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
De asemenea, anul 2024 a fost declarat în Patriarhia Română, “Anul Omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginți”.
Au fost aprobate textele Acatistului Sfântului Cuvios Porfirie Cavsocalivitul și al Slujbei Sfinților Cuvioși Varsanufie și Ioan din Gaza și incluși în cărțile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române.
În cadrul ședinței, a fost aprobată și organizarea la nivelul Patriarhiei Române a unei colecte pentru victimele afectate de cutremurul recent din Turcia şi Siria.

Astăzi este Ziua Mondială a Radioului.
Aceasta a fost instituită în noiembrie 2011 de UNESCO cu scopul de a întări cooperarea internaţională între posturile de radio.
De Ziua Mondială a Radioului 2023, UNESCO evidențiază radioul independent ca un pilon pentru prevenirea conflictelor și consolidarea păcii.

Persoanele care sunt apte de muncă, dar refuză să lucreze nu vor mai primi venitul minim de incluziune.
Declarația a fost făcută de ministrul Muncii, Marius Budăi.
Este unul dintre cele mai importante proiecte derulate de minister care implică stimularea muncii şi evitarea sărăciei.
Ministrul a mai spus că reforma privind venitul minim de incluziune va include şi măsuri de prevenire a abandonului şcolar.

Guvernul a aprobat înfiinţarea Observatorului laptelui şi al produselor lactate.
Acesta va funcționa la nivelul Ministerului Agriculturii, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
Prin acest mecanism vor fi transpuse o serie de reglementări cuprinse şi în legislaţia europeană privind producţia, procesarea și comercializarea lactatelor.
Observatorul va colecta, prelucra și centraliza datele referitoare la exploataţiile de vaci de lapte, bivoliţe, oi şi capre, efectivele de animale.
Scopul este analizarea pieței și asigurarea echilibrului dintre cerere şi ofertă.

2022 a fost pentru România anul cu natalitatea cea mai scăzută din 1930 și până în prezent.
Pe teritoriul României, s-au născut 170.000 de copii, cu 25.000 mai puțini față de anul 2021.
În total, anul trecut s-au născut în România peste 170.000 de copii.
În 2021, numărul de nașteri era de aproape 200.000.

Strugurii, bananele, perele şi kiwi au multiple beneficii pentru sănătatea rinichilor.
Potrivit experţilor, acestea ajută la îmbunătăţirea digestiei, întăresc sănătatea splinei, favorizează eliminarea lichidelor din organism şi au efecte benefice asupra rinichilor.
Specialistii au mai precizat faptul că aceste fructe trebuie consumate cu moderaţie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept