Știri 14 februarie 2023
Joi, de la ora 7.30, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
De la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.45, ierarhul nostru va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Vineri, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron.
Cu acest prilej, de la ora 8.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la parohia „Sf. Ierarh Nectarie” din Constanța (zona Medeea), așezământ de cult ce își cinstește cel de-al doilea ocrotitor, pe Sfântul Teodor Tiron.
Sâmbătă, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Giurgeni, județul Neamț.
Apoi, de la ora 16.30, va oficia Taina Sfântului Maslu la mănăstirea „Sfântul Gheorghe” din Topalu, iar de la ora 21.45 va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Asociaţiile patronale de pe Litoral şi din Delta Dunării solicită începerea anului şcolar 2023-2024 pe 18 septembrie.
Și în acest an propunerea Ministerului Educației, ce vizează începerea cursurilor pe data de 11 septembrie, este contestată de cei din domeniul turismului.
Potrivit reprezentanților industriei, actualul calendar, cu începerea anului școlar după data de 15 septembrie, aduce beneficii atât hotelierilor, cât și turiștilor.
Conform proiectului de Ordin de ministru pus în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei, anul şcolar 2023 – 2024 va începe pe 11 septembrie şi se încheie pe 21 iunie 2024.
Lucrările de reabilitare la Podul peste brațul Borcea, situat pe Autostrada A2, au reînceput de astăzi.
Astfel, pe perioada lucrărilor, Calea II de circulație, sensul Constanța- București, între km 143+125 și km 148+315, va fi închisă traficului, circulația fiind deviată pe Calea I, unde se va desfășura în ambele sensuri.
Printre lucrările principale ce vor fi excutate se numără frezarea sistemului rutier și refacerea acestuia, demontarea/montarea parapetului pietonal şi refacere trotuar.
Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a anunţat ieri înfiinţarea Observatorului Naţional al Copiilor.
Aceasta reprezintă o bază de date online în care vor fi incluşi copiii „care reprezintă situaţii de vulnerabilitate”.
Gabriela Firea a precizat că în prezent în trei din zece oraşe există centre de zi pentru copiii şi că vor fi construite 150 de centre de zi în comunităţile cele mai afectate de sărăcie cu fonduri din PNRR.
Guvernul intenționează să accelereze consolidarea clădirilor, după mai mulți ani în care aproape niciun proiect de acest fel nu a fost pus în practică.
Raportul Ministerului Dezvoltării a fost cerut de premierul Nicolae Ciucă, deoarece dorește să evalueze din timp situația clădirilor cu risc seismic din țară, în contextul tragediei care s-a produs în Turcia și Siria, în urma seriei de cutremure puternice.
Două programe au finanțare pentru consolidarea clădirilor, unul care este derulat de Ministerul Dezvoltării și celălalt este cuprins în Planul Național de Redresare și Reziliență.
Suma alocată este de peste un miliard de euro.
Ziua Națională a Lecturii este marcată, începând de anul trecut, la data de 15 februarie.
Actuala ediție este promovată sub motto-ul ”Citim zi de zi”.
Astfel, Ministerul Educației le recomandă cadrelor didactice ca de Ziua Națională a Lecturii, să-i încurajeze pe elevi să își prezinte la școală cartea preferată, să citească și să discute pe marginea ei, iar celor mai mici să li se citească din cărți potrivite vârstei.
De asemenea, profesorilor li se sugerează și alte activități care pot fi organizate în preajma acestei zile, cum ar fi: cluburi de lectură sau întâlniri cu oameni ai cărților.