Stiri 27 februarie 2023

Astăzi, în Biserica Ortodoxă începe Postul Mare.
Este cel mai aspru şi cel mai lung dintre posturile rânduite de biserică.
El ne aduce aminte de cele 40 de zile pe care Mântuitorul le-a postit în Muntele Carantaniei, înainte de a ieşi la propovăduire, dar şi de toate perioadele de 40 de zile mai însemnate din istoria Vechiului Testament.
Durata totală a postirii este de 48 de zile, până la Duminica Învierii Domnului, deoarece după Postul Mare urmează Săptămâna Patimilor.
În tot acest timp, credincioşii consumă alimente de post şi participă la slujbele special rânduite în biserică pentru această perioadă.
Dezlegări la peşte vor fi numai de sărbătoarea Buneivestiri, pe 25 martie şi în Duminica Floriilor, pe 9 aprilie.

În Postul Mare credincioşii pot participa la slujbele speciale rânduite de Biserică.
Acestea încep chiar din această seară, cu slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, slujbă ce va fi săvârşită în primele 4 zile ale acestui post.
La catedrala arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Canonului de la ora 17.
Miercuri și vineri, Ierarhul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, de la ora 7.30, la Catedrala arhiepiscopală.
Slujba Canonului cel Mare este un imn liturgic dedicat pocăinţei pe care suntem datori să o facem faţă de Dumnezeu, din cauza păcatelor şi greşelilor noastre.
De asemenea, o altă slujbă specială din acest post va fi şi slujba deniilor din a 5-a şi ultima săptămână a postului, cea a Patimilor Domnului.
Slujba Canonului cel Mare se va transmite și video pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia miercuri de la ora 11.00, Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Gherman” din cartierul km. 4-5 din Constanța.
Joi, de la ora 15.15, ierarhul nostru va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.45, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.

La Constanța se va realiza un Spital de Pediatrie prin PNRR.
Executivul a aprobat finanțarea acestuia. Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a precizat că în județ sunt 175 de paturi în unitățile spitalicești dedicate copiilor, în vreme ce alte județe au mai multe: 400 la Timișoara, 600 la Cluj și 700 la Iași.
Investiția pentru realizarea Spitalului de Pediatrie va fi de 150 de milioane de euro, iar lucrările vor fi finalizate pana în anul 2026.

Astăzi începe perioada în care școlile pot derula programul „Săptămâna verde”.
Fiecare unitate de învățământ a ales un interval de cinci zile consecutive, în care elevii vor fi implicați în activități care să contribuie la prevenirea schimbărilor climatice și la protejarea mediului.
Ministerele Educației și Mediului au lansat patforma online săptămânaverde.edu.ro, cu materiale informative și idei de activități.

MApN a schimbat modalitatea de admitere pentru instituțiile de învățământ postliceal militar – maiștri militari și subofițeri.
Astfel, se renunță la examenul de admitere, iar media va fi calculată pe baza rezultatelor obținute la examenul de bacalaureat.
Ierarhizarea candidaților se realizează strict în ordinea descrescătoare a mediei de admitere și a opțiunilor acestora exprimate în cererea de înscriere, informează MApN.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept