Stiri 24 martie 2023
Cu acest prilej, de la ora 9.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va răspunde invitației PS Visarion, Episcopul Tulcii, și va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala „Sfântul Ierarh Nicolae” din Tulcea, cu prilejul împlinirii a 15 ani de la întronizarea în scaunul arhieresc al Tulcii a Preasfințitului Visarion.
Tot mâine, de la ora 21.45, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, de la ora 8.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Strunga, județul Constanța, ce are hramul Buna Vestire, unde cu acest prilej va fi sfințită pictura bisericii mici.
Apoi, de la ora 18.00, va oficia slujba Paraclisului Maicii Domnului la biserica „Buna Vestire” din Constanța de pe strada Dionisie cel Mic, cu prilejul hramului, unde parohia oferă alimente pentru prepararea hranei pentru o mie de persoane instituționalizate. Luni, de la ora 6.50, Inalt Prea Sfinţitul Teodosie, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Credincioșii se pot închina la părticele din moaștele Sfinților Nectarie de la Eghina și Efrem cel Nou, aduse din Grecia la Năvodari.
Acestea se află la biserica „Buna Vestire” și vor rămâne spre închinare până săptămâna viitoare, timp în care, zilnic, de la ora 17.00, se oficiază Acatistele Sfinților Nectarie și Efrem cel Nou, Paraclisul Maicii Domnului și Pavecernița.
Astăzi, de la ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei, la acest lăcaș de cult, urmată de o procesiune cu moaștele Sfinților Nectarie și Efrem cel Nou.
Constănțenii sunt invitați la Marșul pentru Viață.
Adunarea va avea loc duminică, de la ora 13.00, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
La ora 13.30, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va rosti o rugăciune de binecuvântare, apoi se va pleca pe traseul: Piaţa Ovidiu, Strada Mircea cel Bătrân, Sala Sporturilor, Capitol, Spitalul Județean și retur.
Scopul marşului este sensibilizarea întregii societăţi în privinţa avortului şi a efectelor negative ale acestuia asupra familiei şi civilizaţiei umane.
Acţiunea este organizată de către Școala Brâncovenească, Asociația Simplu – Provita și ASCOR Constanța, cu sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului.
Astăzi este Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei.
Aceasta se sărbătoreşte anual pe 24 martie, dată la care, în urmă cu 130 de ani, Robert Koch prezenta comunităţii medicale din Berlin descoperirea sa: bacilul tuberculozei.
Scopul acestei zile este atragerea atenţiei opiniei publice şi sensibilizarea factorilor de decizie cu privire la importanţa acestei probleme de sănătate publică, cu multiple implicaţii de ordin medical, psihologic şi social.
Românii vor da ceasurile cu o oră înainte în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Astfel, România va trece la ora de vară, iar ora 3 va deveni ora 4.
Din acest motiv, ziua de duminică va fi cea mai scurtă zi din acest an.
Măsura se aplică în România din anul 1979 şi permite folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat legea care confirmă că limba de stat este limba română.
Parlamentul de la Chişinău a aprobat săptămâna trecută introducerea sintagmei “limba română” în toată legislaţia, inclusiv în Constituţie.
Maia Sandu a declarat că “legea confirmă un adevăr istoric și incontestabil.”
Anul 2024 ar putea fi declarat Anul Avram Iancu.
Senatul a adoptat o propunere legislativă în acest sens, pentru a marca astfel 200 de ani de la naşterea revoluţionarului.
Parlamentul, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice sau educaţionale dedicate celebrării vieţii şi activităţii lui Avram Iancu.
Propunerea legislativă va fi dezbătută în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional.