Stiri 29 martie 2023
Mâine, de la ora 7.00, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, iar de la ora 11.00, va oficia Taina Sfântului Maslu la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Poarta Albă, unde sunt instituționalizați și bătrâni.
Acțiunea este circumscrisă anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice.
Apoi, de la ora 17.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Tot mâine, de la ora 21.45, ierarhul nostru va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Constănțenii sunt invitați la un concert de pricesne.
Acesta se intitulează “Emoţie şi Rugăciune. Icoana Răstignirii în culorile Muzicii Creștin-Ortodoxe” şi va fi susținut de către soliştii Coralei bărbătești „Armonia”: pr Doru Emanuel Pantazi, pr. Florian Popa, pr Corneliu Chivu, Arhidiacon Ionuţ Boacheş şi Baritonul Alexandru Chiriac.
Acompaniamentul la pian va fi asigurat de Arhidiacon Valentin Vădănoiu.
Evenimentul se va desfășura mâine de la ora 19.00, în prezenţa IPS Teodosie, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
Mai multe zone din Constanţa nu vor avea mâine apă potabilă.
Echipele RAJA execută lucrări de modernizare și sectorizare la nivelul rețelei de distribuție apă.
Astfel, în intervalul orar 08.30 – 18.00, se va întrerupe furnizarea apei în cartierul Poarta 6, la Centrul de Dializă Fresenius Constanța, și în zona Faleză Nord, perimetrul delimitat de străzile: bd. Mamaia – Turda – Unirii – Lt. Gheorghe Economu – Pescarilor.
Proiectul de lege privind pensiile de serviciu a primit raport favorabil în comisiile de specialitate.
Una dintre modificările acceptate prevede că persoanele care cumulează mai multe pensii de serviciu, de la intrarea în vigoare a legii, trebuie să opteze doar pentru una dintre ele, în termen de 30 de zile.
De asemenea, este prevăzut ca pensiile de serviciu să se actualizează anual cu rata inflaţiei, iar un alt amendament arată că pensia de serviciu nu va putea fi mai mare decât salariul aflat în plată.
Proiectul urmează să fie dezbătut în plenul Senatului, prima cameră sesizată.
Adaptarea corpului la schimbarea orei durează circa şapte zile.
Orice schimbare a timpului afectează obiceiul organismului de a se trezi, susțin specialiștii.
Potrivit acestora, oamenii pot folosi o lumină mai puternică dimineaţa, la micul dejun, deoarece lumina puternică va contracara producţia de melatonină de către creier, care este hormonul somnului.
Experții mai spun că dacă s-ar renunţa la schimbarea orei, atunci trebuie aleasă ora de iarnă, deoarece este şi ora astronomică.
Numărul sarcinilor nemonitorizate medical a crescut dramatic în ultimii trei ani, mult mai ridicat în cazul gravidelor adolescente.
Potrivit Organizaţiei Salvaţi Copiii, una din 3 femei gravide nu are nicio vizită medicală pe parcursul sarcinii.
Sarcina nemonitorizată corespunzător este una dintre cauzele majore care duc la complicații materne și fetale.
Datele statistice arată că, la nivel mondial, o femeie moare la fiecare două minute din cauza sarcinii sau a nașterii.
Curtea Brâncovenească organizează conferința cu tema “România azi: despre interesul național și supraviețuirea statului într un context dificil.”
Evenimentul se va desfășura vineri, de la ora 17.30 la Curtea Brâncovenească.
Invitați vor fi economistul Ilie Șerbănescu și Sorin Berilă.
În cadrul conferinței va fi lansat volumul “Apostolii întunericului și comunizarea României”, semnat de Sorin Berilă.