Stiri 7 aprilie 2023

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine Sfânta Liturghie de la ora 8.00, la biserica Sf. Cruce și Sf. Calinic de la Cernica din cartierul Energia.
Lăcașul de cult își va cinsti ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica pe 11 aprilie.
Credincioșii se vor putea închina la moaștele Sfinților Ioan Botezătorul, Nectarie, Nicolae, Maria Magdalena, Spiridon și Calinic de la Cernica.
De la ora 15.00, va conduce procesiunea de Florii „Urcuș spre Înviere” organizată de către parohia „Nașterea Maicii Domnului” în orașul Murfatlar.
După procesiune, slujba va continua cu oficierea Vecerniei.
La final, corul de copii „Noii ostași ai lui Hristos” va susține un recital de pricesne specifice Postului Mare.
Tot mâine, de la ora 21.45, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatistul Intrării Domnului în Ierusalim, la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, Biserica Ortodoxă va prăznui Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile.
Cu acest prilej, de la ora 7.45, IPS Teodosie împreună cu clerul și credincioșii, va înconjura Catedrala arhiepiscopală în procesiune cu ramuri de salcie și flori, apoi va fi săvârșită Sfânta Liturghie.
Totodată, vor fi lansate 10 volume cu manuscrisele lui Eminescu, 50 de volume din colecția „Monumenta Historiae Orthodoxiae et Byzanthinae” și volume din colecția „Monumenta Romaniae Historica”.
În ziua de Florii a anului 2001, IPS Teodosie a fost întronizat Arhiepiscop al Tomisului, iar duminică se împlinesc 22 de ani de slujire în scaunul arhieresc.
De la ora 17.00, ierarhul nostru va oficia slujba Deniei în Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Astăzi este Ziua Mondială a Sănătăţii.
Din anul 1950, în fiecare an, la 7 aprilie, se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii, zi în cadrul căreia sunt abordate probleme de maximă importanţă pentru anul respectiv şi se încearcă să se atragă atenţia asupra unei zone prioritare de care să se ocupe Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Anul acesta, sub sloganul “Sănătate pentru toţi”, OMS are ca scop asigurarea accesului tuturor oamenilor la servicii medicale de înaltă calitate pe care să le ofere profesioniştii în domeniu iar factorii politici să opteze pentru investiţiile în extinderea serviciilor de sănătate.

Corala Armonia încheie astăzi miniturneul cu tradiționalul concert prepascal ”În vremea aceea…”
Fresca muzicală pentru soliști, cor și orchestră este compusă de preotul Ion Popescu Runcu și reprezintă o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus care se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Concertul este dirijat de Arhidiacon Ion Iulian Dumitru.
Evenimentul se va desfășura astăzi, de la ora 14.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Medgidia.
Intrarea va fi liberă.

Asociația InfoCons a lansat aplicația Paşaportul Consumatorilor din ţările NATO.
Astfel, cetăţenii au acces direct în limba maternă la toate informaţiile referitoare la protecţia consumatorilor, de securitate şi siguranţă.
În Aplicaţia Gratuită InfoCons, lista cu toate numerele utile şi de urgenţă la nivel local, naţional şi internaţional este denumită „SOS”, fiind un acronim universal valabil.
În urma selectării, numerele utile şi de urgenţă apar în limba engleză şi limba ţării selectate.

Sistemul de Garanţie-Returnare va fi implementat din 30 noiembrie.
Astfel, ambalajele care se vor pune pe piaţă după data respectivă trebuie să fie marcate cu sigla ReturRO, iar produsele care nu sunt ambalate corespunzător nu se mai pot pune pe piaţă, a anunţat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Totodată, de la 30 noiembrie, va intra în vigoare interdicţia de a introduce pe piaţa naţională produse în ambalaje SGR dacă producătorii nu sunt înregistraţi în SGR sau dacă ambalajele nu sunt marcate corespunzător.
SGR reprezintă un sistem prin care cetăţenii vor plăti o garanţie de 50 de bani atunci când vor cumpăra o băutură de la un comerciant.

Berea fără alcool poate produce probleme de sănătate.
Experţii explică faptul că berea fără alcool determină rinichii să lucreze mai intens, drept urmare, agenţii cancerigeni din această băutură nu pot fi eliminaţi în mod natural, ci se blochează în ţesuturi.
Acest lucru poate duce la insuficienţă renală.
De asemenea, berea fără alcool poate crea dependență, în sensul că este percepută de o persoană, din punct de vedere psihologic, la fel ca berea obişnuită.

Aproape 80% dintre elevii care au participat la simularea examenului de Bacalaureat au luat medii mai mari sau egale cu 5 la Limba şi literatura română.
Potrivit Ministerului Educaţiei, rata de promovare a probei scrise la Limba şi literatura română este de 79,4% faţă de 68,3% în anul 2022, în creştere cu 11%.
295 de elevi au obţinut nota 10 la această probă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept