Stiri 21 aprilie 2023
Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb.
Înainte de a fi împărat, Leon cel Mare a găsit într-o pădure un orb, care i-a cerut apă.
La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa.
Pentru a mulţumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică pe care a numit-o Biserica cu hramul Izvorul cel Tămăduitor şi dătător de viaţă.
Biserica se mai vede şi astăzi în Constantinopol, actualul oraş Istanbul.
Sărbătoarea s-a generalizat în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor 5 şi 6.
În toate bisericile şi mânăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.
Biserica Ortodoxă îl va cinsti duminică pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
Cu acest prilej, mâine, de la ora 8.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Colilia.
Ierarhul va sfinți troița ridicată pe locul unde a fost construit provizoriu primul paraclis al mănăstirii.
De la ora 21.45, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, la invitaţia PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, IPS Teodosie va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala „Învierea Domnului” din Caransebeş, cu prilejul serbării hramului lăcaşului de cult.
Luni, de la ora 8.00, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Constanța, iar marți, de la ora 6.50, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din Constanţa.
Cartierele rezidențiale nu vor mai primi autorizație dacă dezvoltatorul nu construiește școli în zonă.
Anunţul a fost făcut de către ministrul dezvoltării, Cseke Attila.
Acesta a precizat faptul că reglementarea este prevăzută în noul Cod al amenajării teritoriului și construcțiilor, aprobat recent de către guvern.
Ghidul “Viața cu insuficiență cardiacă” a fost lansat ieri.
Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice a considerat necesară realizarea acestui document informativ, întrucât în România sunt în prezent aproximativ un milion de persoane care suferă de această afecțiune, iar până în anul 2030 numărul bolnavilor s-ar putea dubla.
Controlul și tratamentul hipertensiunii arteriale, bolii cardiace ischemice, diabetului zaharat precum și combaterea obezității previn insuficiența cardiacă.
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a semnat contractele de finanțare prin PNRR pentru infrastructură spitalicească nouă.
Astfel, patru spitale militare din țară și alte patru din București și Constanța vor beneficia de pavilioane sau corpuri noi.
Acesta a mai precizat că în viitor vor fi finanțate pentru reabilitare și dotare și cabinetele medicilor de familie.
Tot prin contractele semnate ieri vor fi construite la Constanța un corp nou pentru sănătatea mamei și copilului la Spitalul de Urgență și se va extinde Policlinica Municipală.
Olanda va extinde eutanasia și pentru copii.
Guvernul olandez a explicat că noile reguli se vor aplica copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani care suferă în mod insuportabil de o boală mortală, nu au speranțe de ameliorare și pentru care îngrijirile paliative nu sunt suficiente pentru a atenua suferința.
Olanda a fost prima țară din lume care a legalizat eutanasia în anul 2002.