Știri 26 aprilie 2023
Chiril şi Chindeu au suferit moarte martirică pe vremea împăratului Diocleţian în cetatea Axiopolis (astăzi Cernavodă) din Dobrogea într-o zi de 26 aprilie.
În vechime, Sfântul Chiril avea cinci zile de sărbătoare, iar pe mormântul său a fost înălţată o biserică, ale cărei ruine se văd şi astăzi.
Sfântul Tasie era soldat în legiunea romană şi a fost martirizat în anul 304 în cetatea Durostorum (astăzi Silistra).
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la Catedrala arhiepiscopală.
Ierarhul nostru va săvârși de la ora 6.50, Sfânta Liturghie, iar de la ora 21.45, va oficia Acatistul Maicii Domnului.
Totodată, de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Amenzile pentru arderile ilegale de deșeuri vor fi mult mai mari.
Acestea vor fi cuprinse între 50.000 și 500.000 lei, potrivit unui proiect de lege adoptat de către deputați.
Documentul prevede și pedeapsa cu închisoarea pentru folosirea instalațiilor de ardere a deșeurilor fără autorizațiile de mediu necesare.
Federaţiile sindicale din educație strâng semnături pentru declanșarea grevei generale și amenință cu înghețarea anului școlar.
Nemulțumirile cadrelor didactice sunt legate de salarizare.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că are încredere că nu se va ajunge la grevă generală în învăţământ şi că Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale.
Mamele minore vor putea studia inclusiv online.
La propunerea ministerului Educaţiei, deputaţii au votat ca elevele gravide şi elevii părinţi să beneficieze de program de studiu adaptat nevoilor lor.
De asemenea, mamele minore vor fi sprijinite să nu abandoneze şcoala prin faptul că Ministerul va implementa programe speciale.
Medicamentele aruncate la gunoi ne pot îmbolnăvi.
In ţara noastră, 1500 de tone de medicamente ajung în fiecare an la groapa de gunoi sau în sistemul de canalizare, iar substanțele chimice active pe care le conțin pot contamina solul și apa.
Cele mai nocive sunt antibioticele, cele antimicotice, antiparazitare și anticancer.
Specialiştii atrag atenţia că medicamentele expirate sunt deșeuri menajere periculoase şi nu ar trebui să ajungă la gunoi, ci să fie predate farmaciilor.
Și electrocasnicele aruncate la întâmplare sunt periculoase pentru mediu.
Românii generează anual peste 100.000 de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice, ceea ce face din țara noastră unul dintre cele mai poluate state europene.
Rata de colectare de anul trecut a fost de 35%, în condițiile în care media europeană este de 46%.
Specialiștii spun că alte state europene conștientizează mai mult decât România periculozitatea acestor deșeuri, atât din cauza amenzilor, cât și datorită educației.