Ştiri 26 mai 2011
Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscopul Chişinăului a explicat că cele două Eparhii au existat în aceste zone în perioada interbelică, prima cunoscută sub denumirea de Episcopia Ismail – Cetatea-Albă şi cea de-a doua ca Episcopie a Hotinului.
Potrivit Înalt Prea Sfinţiei Sale, la baza deciziei stau realităţile istorice interbelice, în care cele două Episcopii au activat în acelaşi spaţiu canonic comun al Bisericii Ortodoxe Române.
Bugetul programului Rabla va fi suplimentat pentru încă 60.000 de tichete.
Ministrul Mediului a anunţat că bugetul va fi suplimentat de Guvern, probabil săptămâna viitoare.
El a arătat că datele actuale indică faptul că numărul maşinilor casate se va ridica şi în acest an la 120.000-140.000 unităţi.
Programul de casare a maşinilor uzate “Rabla” a reînceput în a doua parte a lunii martie, cu un plafon total de 228 milioane lei.
Românii nu sunt de acord cu cultivarea organismelor modificate genetic.
Conform unui sondaj, 74% dintre persoanele care ştiu ce înseamnă organismele modificate genetic ar alege să nu consume produsele alimentare asociate acestora, dacă pe etichetă ar fi menţionată prezenţa lor.
76% dintre cei aflaţi în cunoştinţă de cauză consideră că Guvernul trebuie să interzică introducerea culturilor modificate genetic pe teritoriul României, iar 74% consideră că introducerea acestor culturi în ţară va pune în pericol atât sănătatea populaţiei, cât şi mediul natural.
Dintre regiunile istorice ale ţării, Moldova deţine primul loc în privinţa refuzului de a consuma aceste produse – 81% din răspunsuri, iar Dobrogea susţine cel mai puternic interzicerea cultivării acestora – 85% şi posibilitatea ca ele să dăuneze sănătăţii şi mediului – 93%.
Bilete RATC ar putea fi înlocuite de carduri.
În prezent, conducerea RATC poartă discuţii în vederea iniţierii unui program pilot, cardurile urmând să fie introduse numai pe o linie, pentru început.
În funcţie de modul cum va fi primit acest card de constănţeni, programul se poate extinde şi pe alte linii ale transportului public.
Sistemul de plată prin carduri a fost deja implementat în Bucureşti, începând cu această lună.
Guvernul amână până săptămâna viitoare o decizie în privinţa taxei de poluare auto.
Ministrul Mediului propune reducerea taxei cu 20-30%, pentru toate categoriile de maşini, astfel încât să se evite o nouă discriminare.
Înainte de a lua o hotărâre însă, Executivul va ţine cont de numărul maşinilor înregistrate în ţară după introducerea taxei, de sumele încasate de stat şi de numărul maşinilor casate.
Bucureştiul este cel mai poluat oraş din Europa.
Datele despre poluare au fost colectate timp de trei ani, din 25 de oraşe din 12 ţări membre ale Uniunii Europene.
Potrivit datelor, în aerul capitalei sunt 38 de micrograme de particule de poluare pe metru pătrat de aer, ceea ce înseamnă de aproape 4 ori mai mult decât limita maximă admisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Cercetătorii mai arată că între 15 şi 30% dintre copiii care sunt crescuţi în zone cu praf şi aglomerate, suferă de astm.
În prezent, Stockholm este declarat cel mai curat oraş din Europa.
Meteorologii anunţă temperaturi de 30 de grade în acest week-end.
În majoritatea regiunilor vor fi zile autentice de vară, cu vreme frumoasă.
În a doua parte a zilei, local îşi vor face apariţia aversele şi descărcările electrice, însoţite şi de vânt în rafale în vest şi la munte.
Temperaturile maxime vor ajunge până la 30 de grade, în sud şi până la 23 de grade pe litoral.
Primul spital universitar privat din România va fi deschis la Cluj-Napoca.
Primarul municipiului, Sorin Apostu a declarat că acesta va fi inaugurat anul viitor şi va crea peste 500 de locuri de muncă, atât pentru absolvenţi de studii medii, cât şi superioare.
El a adăugat că pacienţii vor beneficia de servicii la standarde competitive la nivel european, atât prin calitatea corpului medical şi a condiţiilor de spitalizare, cât şi prin înaltul nivel tehnologic al echipamentelor şi al aparaturii din dotare.
Absolvenţii de medicină care nu au luat rezidenţiatul se pot angaja în unităţi sanitare.
Anunţul a fost făcut de Ministerul Sănătăţii.
Ei nu vor avea dreptul de a intra în relaţie contractuală directă cu casele de asigurări de sănătate, nu vor putea fi încadraţi în serviciile de ambulanţă şi nici nu vor avea drept la parafă cu cod.
Potrivit reprezentanţilor ministerului, medicii cu competenţe limitate îşi vor desfăşura activitatea sub supravegherea unui medic specialist sau primar, nominalizat de managerul unităţii sanitare, respectiv de titularul cabinetului individual de medicină de familie.
În România, peste 3.000 de copii dispar anual de acasă.
Potrivit statisticilor, numărul sesizărilor a crescut începând cu anul 2008, de la 200-300 de cazuri pe an la peste 3.000 în prezent.
Cauzele care favorizează dispariţia copiilor sunt nesupravegherea de către părinţi, abandonul şcolar şi teama faţă de reacţia părinţilor în cazul rezultatelor negative la şcoală, sau situaţia economică precară a familiei.
Începând cu anul 2007, în România funcţionează numărul european pentru semnalarea copiilor dispăruţi – 116.000.