Știri 25 mai 2023
Această sărbătoare ne aminteşte de momentul biblic al finalizării activităţii pământeşti a Mântuitorului, la 40 de zile după Paşti.
Conform relatărilor din Noul Testament, pe drumul spre Betania din Ierusalim, Iisus Hristos s-a înălţat la cer în prezenţa apostolilor, ca garanţie a propriei noastre înălţări.
Sărbătoarea se regăseşte printre praznicele împărăteşti cele mai vechi, astfel că prima menţiune documentară a fost consemnată în anul 332, de unde aflăm că la Ierusalim, Înălţarea era prăznuită în aceeaşi zi cu Rusaliile, când se marca finalul perioadei pascale.
Delimitarea dintre cele două mari praznice s-a făcut la sfârşitul secolului al 4-lea.
Tot în secolul al 4-lea, Sfântul Ioan Gură de Aur ne-a lăsat o frumoasă predică la această sărbătoare, pe care el o numeşte „cinstită şi mare”, iar alte cuvântări găsim la Sfinţii Atanasie al Alexandriei şi Grigorie de Nyssa.
În secolul al 6-lea, Sfântul Roman Melodul compune Condacul şi Icosul sărbătorii, iar imnografii din secolele următoare compun canoanele din slujba Înălţării.
În unele părţi ale ţării, de astăzi şi până la Rusalii, creştinii se salută cu formula „Hristos S-a înălţat”.
Tot astăzi cinstim şi Ziua Eroilor, zi de sărbătoare naţională.
Pe data de 10 martie 1920, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca în Ziua Înălţării Domnului să se oficieze slujba parastasului şi pomenirea eroilor în toată ţara.
Pomenirea eroilor a fost interzisă din 1948 şi reluată prin hotărârile Sfântului Sinod din anii 1999 si 2001, când sărbătoarea Înălţării a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească.
Totodată, în anul 1995 autorităţile de stat au decis ca Ziua Eroilor să se cinstească în ziua Înălţării Domnului, iar în anul 2003, să devină zi de sărbătoare naţională.
Patriarhia Română a anunțat slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele închinate acestora din ţară şi străinătate.
De asemenea, clopotele bisericilor ortodoxe sunt trase, astăzi, în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va fi prezent astăzi, de la ora 18:00 în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”.
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.45, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Mâine dimineaţă, de la ora 6.45, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
Biserica cu hramul “Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Constanța va fi sfințită duminică.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 7.00, slujba de târnosire, urmată de Sfânta Liturghie.
La sfârșitul slujbei, credincioșii se vor putea închina în Sfântul Altar.
Parohia a fost înființată la 1 ianuarie 2003, și până în noiembrie 2007 slujbele au fost oficiate într-un paraclis.
Pe 8 iunie 2006, Arhiepiscopul Tomisului, a sfințit piatra de temelie a bisericii, iar pe 9 iunie au fost demarate lucrările pentru edificarea lăcaşului de cult.
Biserica de lemn este construită în stil maramureșean și este situată în cartierul Compozitorilor.
CRTS Constanța face apel către locuitorii județului să vină să doneze sânge, indiferent de grupa sanguină.
Medicii centrului spun că este nevoie urgentă, în această perioadă, de sânge din grupa 0 negativ și A pozitiv.
Programul de donare este de luni până vineri, între orele 7.30-12.30.
Duminică, echipa CRTS organizează o acțiune de donare de sânge la Parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Topraisar, în intervalul orar 8.30-13.30, iar marți, la Căminul cultural din localitatea Adamclisi.
Rovinietele s-ar putea scumpi cu 40 la sută din anul 2026.
Şoferii ar putea plăti taxe mai mari în funcţie de categoria maşinii, dar şi de clasa de poluare a acesteia.
Pentru camioane se va introduce o taxare în funcţie de numărul de kilometri parcurşi – astfel rovinieta pentru un TIR ar putea costa peste 7 mii de euro pe an.
În următoarea perioadă, Guvernul va aproba actul normativ pentru noul sistem de taxare, apoi va trimite proiectul de lege Parlamentului, pentru dezbatere și vot.