Stiri 27 iunie 2023

Biserica Ortodoxă îi va cinsti joi pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Cu acest prilej, Catedrala arhiepiscopală din Constanța își va sărbători ocrotitorii.
În acest context, astăzi, de la ora 16.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va întâmpina delegația mănăstirii Hadâmbu (din Arhiepiscopia Iașilor), care va aduce spre cinstire icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, apoi va oficia Acatistul Maicii Domnului.
Mâine, de la ora 18.00, ierarhul nostru va săvârși Taina Sfântului Maslu la biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Medgidia.
Joi, la Catedrala arhiepiscopală din Constanța, în ziua hramului, de la ora 6.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, împreună cu un sobor preoți și diaconi, va oficia Taina Sfântului Maslu, urmată de o scurtă procesiune în Parcul catedralei.
Apoi, de la ora 8.15, va săvârși Sfânta Liturghie.

Astăzi este Ziua Internaţională a Pescarului.
Din anul 1984, la data de 27 iunie, este marcată această zi, instituită la Conferinţa Internaţională pentru Reglementare şi Dezvoltare a Pescuitului de la Roma.
Astăzi, numeroase ţări organizează concursuri de pescuit şi diverse seminarii, la care pot participa pescari cu experienţă, dar şi amatori.

Pe drapelul României nu mai pot fi adăugate alte inscripții ori simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin reglementări militare.
Aşa arată noile măsuri adoptate de Parlament.
Documentul mai arată că, în timpul intonării imnului național, asistența trebuie să păstreze tăcerea dacă nu alege să cânte.
De asemenea, legea stipulează că în locurile în care se arborează drapelul României pot fi alăturate și steagurile Uniunii Europene și NATO.

Sindicaliştii din Sănătate anunţă grevă generală pe 27 iulie dacă nu le sunt soluţionate revendicările.
Joi, va avea loc lansarea unui protest inovativ şi transmiterea solicitărilor de încheiere a Acordului şi Procedurii pentru grevă, iar pe 6 iulie pichetarea unităţilor sanitare din ţară.
Totodată, pe 12 iulie va fi organizat un nou miting naţional al angajaţilor din Sănătate în Piaţa Victoriei, iar pe 19 iulie va avea loc greva de avertisment.
Acţiunile de protest au ca scop determinarea guvernanţilor să onoreze solicitările şi aşteptările angajaţilor din sectorul public de sănătate, în forma exprimată în Decalogul revendicărilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.

Părinții își pot înscrie copiii la grădiniță sau la creșă până vineri.
Este prima etapă de înscrieri, potrivit calendarului oficial anunțat de Ministerul Educației.
Copiii pot fi înscriși pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ de către părinți sau de către reprezentanții legali ai acestora și a celor trei opțiuni exprimate, în limita locurilor din planul de școlarizare aprobat.
Următoarele două etape de înscriere vor avea loc între 3 și 18 iulie, respectiv între 20 și 30 august, pe locurile rămase libere.

Constănțenii sunt invitați la o seară culturală.
Filmul “Experimentul Pitești” va rula în premieră pentru spectatorii constănțeni, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin, astazi de la ora 18.00, în prezența regizoarei Victoria Baltag.
Evenimentul cuprinde și o expoziție unicat pe trei nivele care conține exponate ce au aparținut studenților trecuți prin experimentul de la Pitești, lucrări de artă și obiecte din timpul filmărilor lung-metrajului.
Proiecția filmului se va desfășura în scop caritabil pe durata a o oră și 20 de minute.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor Burada” prin Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” și Centrul Equitas Constanța.

Pacienţii care suferă de boli rare de inimă vor beneficia de un set de teste genetice gratuite decontate de CNAS.
Medicii avertizează că aceste boli reprezintă o problemă majoră de sănătate publică pentru că sunt în general ereditare şi, uneori, descoperite după decesul pacientului.
În 95% dintre cazuri, aceste boli nu au tratament, fiind numite şi boli orfane, pentru că nu sunt suficiente resurse investite în cercetarea lor.
România investeşte mai puţin de 1% din Produsul Intern Brut în cercetare şi sănătate, ceea ce plasează ţara noastră pe ultimul loc în Uniunea Europeană.
Conform datelor Eurostat, media europeană este de peste 2%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept