Stiri 17 iulie 2023

Biserica Ortodoxă Română îl va cinsti mâine pe Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum.
Astfel, de la ora 7.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dumbrăveni, cu ocazia hramului.
Noaptea, de la ora 23.30, va oficia Sfânta Liturghie la schitul „Sfântul Serafim de Sarov”, din apropierea localității Ion Corvin, deoarece pe 19 iulie, Biserica Ortodoxă cinstește Aflarea moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov.
Miercuri, de la ora 18.30, ierarhul nostru va săvârși Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Ilie” din Constanța, zona Cet.
Joi, de sărbătoarea Sfântului și Slăvitului Proroc Ilie Tesviteanul, de la ora 7.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Ilie”, din apropierea localității Istria, urmată de slujba de parastas pentru părintele Ioil, fostul stareț al mănăstirii.
Apoi, de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 21.45, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.

Școala Brâncovenească organizează un simpozion dedicat părintelui arhimandrit Arsenie Papacioc.
Acesta se intitulează “Respectăm testamentul părintelui?“ și se va desfășura miercuri, de la ora 17.00, la restaurantul Dorna din stațiunea Mamaia.
Invitați vor fi Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului împreună cu Arhimandrit Andrei Tudor, starețul mănăstirii Dervent, Ieromonah Ilarion Dan, de la mănăstirea Crucea, Ieromonah Iustin Dănilă, de la mănăstirea Văcăreștii Noi, Maica Fevronia și pr. Cezar Axinte.
Evenimentul cuprinde și o lansare de carte, o expoziție cu vânzare, portrete ale părintelui Arsenie Papacioc și ale prietenilor lui.
De asemenea, dimineața, de la ora 8.30 va avea loc slujba de parastas la 12 ani de la mutarea la Domnul a părintelui Arsenie, la mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Techirghiol.

Astăzi este Ziua Națională a Donatorului.
Aceasta este organizată din anul 2014, de către Asociaţia Transplantaţilor din România şi Agenţia Naţională de Transplant.
Din anul 2005, în România se sărbătoreşte, în luna aprilie, „Ziua Naţională a Transplantului”.
Astfel este marcată performanţa echipei profesorului Irinel Popescu, care a realizat, la 15 aprilie 2000, prima operaţie de transplant hepatic din România.

Astăzi au început înscrierile pentru sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat.
La aceasta vor participa absolvenții de liceu care nu au luat examenul în prima sesiune, dar și cei care nu s-au putut înscrie din cauza corigențelor.
Documentele necesare pot fi depuse până luni, 24 iulie.
Probele scrise sunt programate în zilele de 16, 17 și 18 august, iar cea la limba și literatura maternă în 21 august.
Rezultatele finale vor fi afișate pe 29 august.

ANM a emis o atenționare cod galben de caniculă pentru mai multe județe printre care și Constanța.
Aceasta este valabilă până joi, inclusiv.
Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.
Temperaturile minime se vor situa între 18 și 24 de grade.
Valul de căldură și disconfortul termic vor persista și mâine mai ales în regiunile vestice, sudice și sud-estice, iar miercuri și joi în cele din jumătatea sudică a teritoriului.

Consiliul Judeţean Constanţa şi Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa organizează o nouă acţiune de donare de sânge.
Vineri, 21 iulie, o echipă mobilă va fi prezentă, între orele 08:00 – 15:00, în incinta Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, din Piaţa Ovidiu.
Sunt aşteptaţi atât locuitorii oraşului Constanţa, precum şi cei din localităţile învecinate care pot şi doresc să ajute pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

Guvernul a amânat luarea unei decizii privind interzicerea centralelor de apartament, în cazul imobilelor noi.
Un proiect în acest sens fusese promovat de fostul ministru al mediului, Tánczos Barna, pe fondul îngrijorărilor legate de poluarea pe care o generează aceste centrale în marile orașe.
Documentul a rămas însă în stadiul de avizare, iar noul ministru, Mircea Fechet, spune că subiectul mai trebuie aprofundat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept