Știri 11 august 2023
Acesta a fost grec de origine, mitropolit al Tesalonicului între anii 1483-1486 şi patriarh al Constantinopolului, unde a păstorit în două rânduri, până în anul 1498, când a fost exilat la Adrianopol.
Aici l-a întâlnit pe voievodul muntean Radu cel Mare, care l-a rugat să păstorească în Ţara Românească.
Ajuns la Târgovişte, sfântul Nifon a înfiinţat două noi episcopii, a Râmnicului şi a Buzăului, şi a propovăduit cu vrednicie cuvântul Domnului.
În anul 1505, ierarhul grec a intrat în conflict cu Radu cel Mare, motiv pentru care a plecat în Sfântul Munte, unde s-a mutat la Domnul în ziua de 11 august a anului 1508, la vârsta de 90 de ani.
Capul şi o mână a sfântului au fost aduse în Ţara Românească, la mânăstirea Curtea de Argeş, după care, în 1949 au fost mutate la catedrala Mitropoliei Olteniei, unde se află şi astăzi.
În anul 1517 Sfântul Ierarh Nifon a fost canonizat de Sinodul Bisericii noastre.
Biserica Ortodoxă va prăznui marți Adormirea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, mâine, de la ora 7.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Adormirea Maicii Domnului I” din Mangalia, unde va oficia și slujba de parastas.
Tot mâine, de la ora 21.45, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, de la ora 8.00, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica Adormirea Maicii Domnului din localitatea Cobadin.
De la ora 18.00, va oficia slujba Paraclisului Maicii Domnului la biserica „Buna Vestire” din Constanța, de pe str. Dionisie cel Mic și va sfinți icoanele pictate de copii în cadrul atelierului de pictură.
Luni, de la ora 5.45, IPS Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, iar de la ora 8.30, va oficia ceremonialul religios de pomenire a eroilor marinari la Crucea Marinarilor de pe Faleza Constanța.
Tot luni, de la ora 17.00, va săvârși slujba Vecerniei la biserica Adormirea Maicii Domnului II din Constanța, iar de la ora 19.00, la biserica Adormirea Maicii Domnului I.
Apoi, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Prohodului Maicii Domnului, urmată de Sfânta Liturghie la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Nicolae și Sfântul Bretanion” din apropierea localității constănțene 23 August.
Colecția “Ecoul Veşniciei” va fi lansată duminică la Constanța.
Evenimentul se va desfășura de la ora 13.00, la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Colecția cuprinde „Biblia în versuri de la Cluj”, structurată în 27 de volume format A6 și este apărută la Editura Arhiepiscopiei Tomisului, cu binecuvântarea și sprijinul ÎPS Teodosie.
Ideea care a stat la baza realizării colecției este aceea de a facilita accesul cititorilor la această „Biblie în versuri de la Cluj”.
De asemenea, tot cu binecuvântarea și sprijinul ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în luna septembrie a acestui an, va fi lansată și colecția intitulată „Ghiozdanul cu Povești” a scriitorului clujean Ioan Ciorca.
CRTS Constanța face apel la cetățeni să vină să doneze sânge.
Programul de donare la sediul Centrului de pe strada Nicolae Iorga este de luni până vineri între orele 7.30 și 13.30.
Marți, 15 august, nu se fac donări, întrucât este zi de sărbătoare legală.
Este nevoie de donatori din toate grupele de sânge.
Ministerul Sănătăţii lansează un program pentru îmbunătăţirea calităţii hranei în spitale.
Acesta se numește “Hrană bună şi sigură pentru pacienţi” și prevede reabilitarea blocurilor alimentare la spitale acolo unde există și dotarea acestora.
Potrivit ministrului Alexandru Rafila, a fost facută o evaluare în 252 de spitale publice care a arătat că doua treimi dintre acestea aveau servicii de catering şi doar o treime bucatării proprii.
El a amintit ca alocaţia de hrană a crescut de la 11 la 22 de lei pentru un pacient obişnuit, iar pentru cei cu anumite patologii ajunge la 33 de lei pe zi.
131 de spitale din România vor fi dotate cu sistem de telemedicină.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că a lansat licitaţia pentru achiziţia unor astfel de sisteme care vor contribui la accesul mai uşor la îngrijirea medicală, reducerea barierelor geografice şi consultaţii rapide în situaţii de urgenţă.
Proiectul aparține Băncii Mondiale și este în valoare de aproximativ 40 de milioane de lei.
Elevii vor studia o nouă disciplină din anul școlar 2023-2024.
Este vorba despre materia numită “Istoria Evreilor. Holocaustul”, a anunțat ministrul de resort, Ligia Deca.
Noua materie propune elevilor “dezvoltarea unor valori umaniste și al toleranței”.
Pentru învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani, disciplina va fi studiată în clasa a XI-a și îi va fi alocată o oră pe săptămână.