Știri 26 octombrie 2023
S-a născut la Tesalonic în vremea împăratului Diocleţian, ca fiu al prefectului cetăţii.
Părinţii săi au fost creştini în taină, de aceea Sf. Dimitrie a primit încă de mic educaţie creştină.
După mutarea tatălui său la Domnul, tânărul Dimitrie a fost numit prefect al Tesalonicului, datorită calităţilor lui morale şi intelectuale.
Împăratul din vremea aceea, Maximian Galeriu a poruncit ca în toate cetăţile să se jertfească zeilor păgâni ca mulţumire pentru victoriile militare pe care le avusese.
Sfântul Dimitrie a refuzat să participe la ceremoniile păgâne, drept pentru care a fost închis.
În temniţă, Sf. Dimitrie a binecuvântat în numele lui Hristos pe un tânăr creştin cu numele Nestor, care urma să se lupte cu un vestit gladiator păgân, cu numele Lie.
În urma luptei, Nestor îl ucide pe Lie, iar împăratul află de binecuvântarea lui Dimitrie şi porunceşte ca acesta să fie ucis.
Moaştele Sf. Dimitrie se află în biserica cu acelaşi nume din Tesalonic.
În ţara noastră, aproximativ 400.000 de persoane poartă numele Sfântului Dimitrie.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi, de la ora 16.00, slujba de punere a pietrei de temelie a bisericii „Înălțarea Domnului și Sfinții Martiri Brâncoveni” din localitatea 23 August.
Apoi, de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 21.40, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Mâine, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov.
Ierarhul nostru va răspunde invitației Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și va fi prezent la cinstirea ocrotitorului Bucureștilor. Astfel, de la ora 9.30, în Altarul de Vară de pe Dealul Patriarhiei va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod, preoți și diaconi.
CRTS Constanța organizează o nouă acţiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura sâmbătă, între orele 8.30 și 13.30, la Sala de Sport din localitatea 23 August.
Este nevoie de donatori din toate grupele de sânge.
România va trece la ora oficială de iarnă.
Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 va deveni ora 3.00.
Duminică, ziua va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.
Din anul 1997, România a adoptat trecerea la ora oficială de iarnă şi de vară în aceeaşi zi cu statele Uniunii Europene.
Pacienții cu boli grave vor putea face analizele decontate oricând, la orice laborator.
Președintele CNAS a declarat că echipa sa a început lucrul la o platformă pentru serviciile decontate de Casa Națională de Sănătate, unde, în prima etapă, se pot programa pacienții oncologici.
Această platformă îi va ajuta și pe cei care nu sunt familiarizați cu sistemul de sănătate să găsească laboratoarele care au fonduri disponibile.
Carnea sintetică a fost interzisă de senatori.
Aleșii au votat un proiect de lege privind carnea și produsele din carne.
Senatorii au clarificat și sintagma ”produs românesc din carne”, ceea ce înseamnă toate produsele rezultate din carcase provenite 100 % din fermele românești.
Senatorii spun că la toate produsele din carne trebuie afișat procentajul de carne folosit la prepararea lui, iar materia primă să provină din sursă internă.