Știri 8 noiembrie 2023
Conform tradiţiei biblice, sfinţii arhangheli sunt căpeteniile tuturor îngerilor şi sunt în număr de 7, dintre care cei mai cunoscuţi sunt Sfinţii arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail.
Sfântul Mihail este îngerul dreptăţii care l-a pedepsit pe Satana atunci când acesta s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, iar numele lui înseamnă în ebraică „Cine este ca Dumnezeu”.
Sfântul Gavriil este călăuzitorul spre adevăr si vestitorul ceresc cel mai de seamă deoarece el este cel care a vestit Sfintei Fecioare Maria că va naşte pe Mântuitorul Hristos.
Numele lui se traduce tot în ebraică prin expresia „Dumnezeu este puternic”.
Biserica cinsteşte în această zi adunarea tuturor îngerilor, deoarece aceştia sunt slujitori ai lui Dumnezeu şi apărători ai oamenilor în lupta împotriva păcatului.
De aceea, sfinţii îngeri sunt şi ocrotitorii Jandarmeriei Române.
Aceasta este ultima mare sărbătoare înaintea postului Crăciunului.
Conform datelor statistice, peste 1.500.000 de români poartă numele Sfinţilor Arhangheli.
Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina.
Cu acest prilej, în această seară, de la ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Medgidia, care are spre închinare o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina.
Mâine, de la ora 8.00, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie, urmată de slujba Aghiasmei, sfințirea clopotniței, a icoanelor și a baldachinului aferent papucelului Sfântului Gherasim din Kefalonia, la biserica „Sfântul Nectarie” din Constanța (zona Medeea).
Apoi, de la ora 15.30, ierarhul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la capela „Sfântul Nectarie” din cadrul Așezământului medical din Cogealac.
De la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 21.40, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Vineri, de la ora 6.40, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, iar de la ora 15.30, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina” din parcul Tăbăcărie.
Tot vineri, de la ora 17.45, va săvârși Taina Sfântului Maslu la mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul” din apropierea localităţii Palazu Mic, jud. Constanţa, apoi va oficia slujbele Privegherii și a tunderii în monahism la mănăstirea Văcăreștii Noi, din apropierea localității Lumina.
Sâmbătă, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Mare Mucenic Mina.
De la ora 9.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Văcăreștii Noi, ocrotită și de către Sfântul Mina.
De la ora 21.40, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, de la ora 7.30, IPS Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, din localitatea Mereni, unde va sfinți capela mortuară și o casă de prăznuire.
Astăzi este Ziua Internaţională a Zonelor Urbane.
Din anul 1949, în 30 de ţări de pe patru continente, pe 8 noiembrie este celebrată Ziua Internaţională a Zonelor Urbane, eveniment cunoscut şi sub numele de Ziua Mondială de Planificare a Oraşelor.
Acest eveniment a fost iniţiat de profesorul Carlos Maria della Paolera, de la Universitatea din Buenos Aires, cu scopul de a veni în sprijinul publicului interesat de soluţii pentru planificarea oraşelor, dar fără afectarea mediului înconjurător.
Acum 45 de ani existau doar două metropole cu peste 10 milioane de locuitori, New York şi Tokyo, iar în prezent, sunt peste 20 de astfel de aglomerări umane.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat ordonanţa de urgenţă care prelungeşte perioada de acordare a tichetelor sociale până la sfârşitul acestui an.
Iniţiativa legislativă prevede prelungirea, până la data de 31 decembrie 2023, a măsurii de acordare a tichetelor sociale de 250 lei pentru anumite categorii de persoane şi familii vulnerabile, pentru alimente şi mese calde.
Românii aflați în situații vulnerabile au primit deja, anul acesta, cinci tranșe de bani.
Comisioanele bancare nu vor fi majorate nici pentru persoanele fizice și nici pentru cele juridice.
Așs au convenit premierul Marcel Ciolacu și reprezentanții Asociației Române a Băncilor și cei ai Băncii Centrale.
Totodată, Guvernul a renunțat la noile plafoane pentru plățile cash și le menține pe cele care sunt deja în vigoare, cu două excepţii: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi.
Un proiect de lege vizează extinderea de la maxim 6 luni la maxim 12 luni a ordinului de protecție a victimelor actelor de violenţă fizică sau psihică de orice fel.
Ordinul de protecţie va putea fi însoțit de măsuri prevăzute acum de legislație doar în cazul abuzurilor domestice, cum sunt interdicţia pentru agresor de a se deplasa în zone pe care persoana protejată le frecventează și de a lua legătura cu victima sau purtarea unui dispozitiv de supraveghere.
Potrivit ministrului justiţiei, Alina Gorghiu, la nivel național, în primele 8 luni ale anului, au fost emise peste 16.000 de ordine de protecţie și s-au înregistrat 160 de cazuri de violenţă domestică pe zi.
Proiectul a fost adoptat de Senat și va fi supus votului și în Camera Deputaţilor.