Știri 16 noiembrie 2023
Acesta a fost fiul lui Alfeu, era vameş în Capernaum și înainte de a fi chemat la apostolat de Mântuitorul se numea Levi.
După înălţarea la cer a Mântuitorului Hristos, a rămas la Ierusalim, unde a scris Evanghelia ce-i poartă numele.
Sfântul Matei s-a îndreptat apoi spre alte locuri ale Răsăritului, unde s-a străduit să aprindă credința în Hristos printre perși, etiopieni și nubieni.
Istoria Bisericii arată că Sfântul Apostol Matei a primit moarte martirică în Etiopia, fiind ars pe rug.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi, de la ora 18.00, în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”.
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 21.30, va oficia Acatisul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Mâine, de la ora 6.40, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, iar de la ora 17.30, va oficia Taina Sfântului Maslu la parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Constanța, cartierul Compozitorilor.
Sâmbătă, la Catedrala arhiepiscopală, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, de la ora 7.00, Sfânta Liturghie, iar de la ora 21.40, va oficia Acatistul Învierii Domnului, Acatistul Sf. Grigorie Decapolitul și Acatistul Sf. Dasie.
Duminică, de la ora 7.45, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Colilia, așezământ monahal care își cinstește, cu anticipație, hramul, Intrarea în biserică a Maicii Domnului.
De la ora 16.00, ierarhul Tomisului va săvârși Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitatea Lanurile.
Luni, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul.
Cu acest prilej, ierarhul nostru va participa la Sfânta Liturghie oficiată la mănăstirea Bistriţa din județul Vâlcea.
Marți, Biserica Ortodoxă va prăznui Intrarea în biserică a Maicii Domnului.
Astfel, de la ora 8.00, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Capidava, care-și serbează hramul paraclisului.
Astăzi se împlinesc 120 ani de la naşterea părintelui Dumitru Stăniloae.
S-a născut la 16 noiembrie 1903 în localitatea Vlădeni din judeţul Braşov.
A urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Cernăuţi şi a fost profesor de dogmatică la Sibiu și Bucureşti.
În anul 1932 a fost hirotonit preot şi apoi hirotesit iconom-stavrofor în anul 1940.
Între anii 1958-1963, a făcut închisoare politică din cauza convingerilor sale religioase.
Timp de peste şase decenii, părintele Stăniloae a desfăşurat o bogată activitate ştiinţifică, mai ales în domeniul Dogmaticii unde a publicat lucrări în volum, studii în reviste şi traduceri.
Supranumit şi “teologul dragostei creştine”, părintele Stăniloae s-a mutat la Domnul pe 5 octombrie 1993, la vârsta de 90 de ani.
Astăzi este Ziua Internațională a Toleranței.
Aceasta a fost proclamată la 16 noiembrie 1995, în cadrul Conferinței generale a UNESCO de la Paris, când statele membre UNESCO au adoptat ”Declarația principiilor toleranței”, enunțată în 1986.
Toleranța înseamnă acceptarea și aprecierea bogăției și diversității culturale, a formelor de expresie, capacitatea de a recunoaște și respecta convingerile altora.
Totodată, este cel mai puternic fundament pentru pace și reconciliere.
Statele membre ONU sunt încurajate să organizeze manifestări axate pe programe și acțiuni educative prin care să-i mobilizeze pe cetățeni să aibă atitudini tolerante.
CRTS Constanța și Primăria Orașului Năvodari organizează o acțiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura sâmbătă, 18 noiembrie, între orele 08.30 – 13.30, la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă.
Sunt așteptate toate persoanele sănătoase din Năvodari și localitățile învecinate care doresc să îi ajute pe pacienții ce au nevoie de tratament transfuzional.
Noi reguli de circulație vor fi instituite pe două străzi din zona Dacia, de miercurea viitoare.
Astfel, pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, circulația autovehiculelor se va realiza în sens unic, dinspre strada Farului spre strada Poporului.
Pe strada Salcâmilor, se va circula dinspre strada Poporului spre strada Farului.
Proiectul de reorganizare a traficului rutier a fost avizat favorabil de Inspectoratul de Poliție Județean Constanța.
Indicatoarele de informare de la intrarea și ieșirea în oraș spre Ovidiu vor fi relocate.
Astfel, de miercurea viitoare, se va reduce și viteza de deplasare a autovehiculelor pe acest sector al DN2A, de la 90 la 50 km/oră.
Indicatorul informativ de ieșire din municipiul Constanța va fi mutat în dreptul Restaurantului „En Provence” iar cel de intrare în municipiul Constanța va fi relocat la intersecția bulevardului Tomis cu strada Kiev.