Știri 27 noiembrie 2023
Aceasta se desfășoară până pe 10 decembrie și are ca scop sprijinirea a aproximativ 3000 de familii sărace din peste 40 de sate constănțene.
Astfel, este organizată o colectă de alimente neperisabile, articole de igienă și jucării în parohiile urbane din Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari, Hârșova, Ovidiu, Eforie, Negru-Vodă, Techirghiol și Cernavodă.
Mai multe informații pot fi obținute de la preoții parohiilor urbane din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.
Liceul Tehnologic „ION PODARU” din oraşul Ovidiu organizează mâine, o serie de activități cu ocazia Zilei școlii, patronată de Sf. Apostol Andrei.
Manifestările vor începe, de la ora 10.00, cu slujba de sfințire a liceului, urmată de o slujba de Te-Deum, oficiată de Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Apoi, de la ora 11.30, la Centrul Cultural Elena Roizen din Ovidiu, se va desfășura un simpozion religios-științific dedicat sărbătoririi Sf. Ap. Andrei, dar și Zilei Naționale a României, 1 decembrie, urmat de un spectacol cultural – artistic tematic.
La acest eveniment vor participa Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, inspector de Religie, prof. Ionuț Lucian Pandele, Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul” Constanța, Corul „Kantorei” al Liceului Tehnologic „ION PODARU”, Corul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și alții.
Evenimentul cuprinde comunicări culturale și științifice ale elevilor și cadrelor didactice, o secțiune artistico-plastică, literară, laborator gastronomic și o expoziție cu creațiile copiilor.
Activitatea se desfășoară în colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului, Primăria Orașului Ovidiu, Centrul Cultural ”Elena Roizen” Ovidiu și Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul” din Constanța.
Constănțenii sunt așteptați la un concert tradițional de colinde.
Acesta va fi susținut de Corala bărbătească Armonia, Corul Vălenii Șomcutei din localitatea Șomcuta Mare, Maramureș și corul de copii al parohiei Sf. Mare Mucenic Mina din Constanța.
Evenimentul se va desfășura joi, de la ora 17.30, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin.
Concertul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului.
CRTS Constanța face apel la cetățeni să vină să doneze sânge.
Săptămâna aceasta, programul de donare este de luni până miercuri, între orele 7.30 și 13.30, iar joi și vineri, Centrul va fi închis, întrucât sunt zile de sărbătoare legală.
Este nevoie de donatori din toate grupele de sânge.
Școlile și grădinițele din județele Constanța, Brăila, Călărași, Galați și Tulcea sunt închise astăzi.
Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, care a precizat că recuperarea activității didactice va fi decisă de Inspectoratele Școlare Județene, cu consultarea școlilor și cu informarea Ministerului.
Judeţele Constanța, Brăila, Galați și Tulcea au fost ieri, până la ora 16.00, sub cod roşu de ninsori şi viscol, iar toate drumurile naţionale au fost închise pe durata avertizării.
Consumul excesiv de antibiotice dăunează grav eficacității acestora.
De asemenea, acesta crește rezistența la antimicrobiene, care ar putea fi responsabilă pentru 10 milioane de decese în întreaga lume până în 2050, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății.
Un studiu arată că motivele invocate pentru a justifica administrarea de antibiotice sunt în 24% din cazuri răceli urmate de simptome de gripă, boli ale gâtului și tuse.
Aceste simptome sunt adesea cauzate de viruși împotriva cărora antibioticele nu sunt eficiente.
Operatorii economici vor trebui să ofere detalii clare și complete despre produsele alimentare care conțin făină obținută din insecte.
Așa prevede un proiect de lege, aflat la vot în Camera Deputaților, în calitate de for decizional.
Documentul cuprinde și măsuri stricte cu privire la folosirea acestui tip de făină în alimentele produse în țară.
Produsele alimentare care conțin specii de insecte autorizate vor trebui prezentate în magazine într-un stand separat.
Proiectul de lege prevede amenzi de până la 100.000 lei pentru nerespectarea acestor reguli.
Diplomele de absolvire a liceului vor avea un cod QR.
Cu ajutorul acestuia, se va putea verifica validitatea documentului.
Așa prevede un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Educației, aflat în dezbatere publică.
Măsura este valabilă începând cu anul școlar viitor și va reduce situațiile în care va fi nevoie de depunerea în format fizic a acestor acte doveditoare a absolvirii.