Știri 1 decembrie 2023
Potrivit Constituţiei la articolul 12, ziua de 1 decembrie este declarată Ziua Naţională a României.
Această sărbătoare legală a fost instituită în amintirea şi cinstirea zilei de 1 decembrie 1918 când Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegaţi, a adoptat o Rezoluţie care proclamă unirea tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească cu România.
Rezoluţia mai proclamă şi libertatea minorităţilor, libertatea şi egalitatea confesiunilor religioase, întemeierea unui regim democratic precum şi libertatea presei, a opiniilor, a asocierilor şi a întrunirilor.
Mai târziu, Legea Unirii a fost ratificată de către regele Ferdinand I prin Decretul-Lege din 11 decembrie 1918 şi apoi votată în unanimitate de Adunarea Deputaţilor din 29 decembrie 1919.
Astfel, Ziua naţională marchează bilanţul luptei românilor pentru întregire statală şi totodată Marea Unire de la Alba Iulia, care, potrivit istoricilor, nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid, ci este fapta istorică a întregii naţiuni române.
Potrivit tradiţiei bisericeşti, de Ziua Naţională a României, în toate catedralele eparhiale, bisericile parohiale, și în mânăstiri se oficiază slujba de Te Deum şi se pomenesc eroii neamului românesc care au înfăptuit unitatea naţională a românilor.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji în această seară la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Mangalia.
Ierarhul nostru va oficia, de la ora 16.00, Taina Sfântului Maslu și slujba de sfințire a altarului de vară.
Mâine, la Catedrala arhiepiscopală, de la ora 7.30, va săvârși Sfânta Liturghie, iar de la ora 21.40, va oficia Acatistul Învierii Domnului.
Duminică, de la ora 8.00, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Sfinții Nicolae și Bretanion de lângă localitatea 23 August.
Constănțenii beneficiază de acces gratuit în muzee, astăzi, de 1 decembrie.
Muzeul de Artă și Muzeul de Sculptură ”Ion Jalea” din Constanța, precum și Muzeul de Artă Populară sunt deschise pentru vizitatori, în intervalul orar 9.00 – 17.00.
De asemenea, Muzeul Național al Marinei Române organizează Ziua Porților Deschise, de Ziua Națională a României, accesul fiind gratuit în intervalul orar 9.00 – 16.00.
Totodată, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” vernisează astăzi expoziția „Tricolorul – Simbol Identitar al Unității Românilor în Costumul Popular”.
Sistemul de Garanţie-returnare a devenit funcțional de ieri în România.
Prin acest sistem, românii vor plăti o garanție de 50 de bani, atunci când vor cumpăra o băutură de la un comerciant.
Astfel, în magazine vor apărea treptat la raft băuturi ale căror etichete vor avea simbolul ‘ambalaj cu garanţie’, aşa cum atrag atenţia cei care gestionează sistemul.
Foştii parlamentari îşi vor putea păstra pensiile speciale.
Hotărârea a fost luată marți, de Curtea Constituţională.
Magistrații au motivat că, până la abrogarea lor, pensiile speciale erau un drept legal acordat deputaților și senatorilor care au exercitat cel puțin un mandat complet la data împlinirii vârstei de pensionare.
Curtea Constituțională precizează că Parlamentul are competența să elimine pe viitor aceste indemnizații, astfel că parlamentarii cu un mandat complet până la adoptarea legii vor primi în continuare pensii.
14% din copiii cu vârste între 10 și 17 ani recunosc că practică jocuri de noroc.
De asemenea, 40% spun că au prieteni care fac acest lucru, arată datele unui studiu realizat de Organizația “Salvați Copiii” România.
Majoritatea spun că au jucat în agenţii specializate, legislaţia fiind astfel încălcată deoarece accesul persoanelor care nu au împlinit 18 ani este interzis.
Psihologii spun că cei mai mulţi dintre copii sunt influenţaţi de reclamele agresive, de influenceri care promovează astfel de jocuri de noroc, şi nu în ultimul rând, de anturaj.
Reprezentanţii Organizaţiei Salvaţi Copiii cer guvernanţilor să se implice mai serios pentru a-i feri pe copii de astfel de vicii.