Știri 6 decembrie 2023
Acesta este unul dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi ai Bisericii şi a trăit pe vremea împăraţilor romani Diocleţian şi Maximian.
Pentru blândeţea şi milostenia lui, dar şi pentru înţelepciunea deprinsă din învăţătura creştină, a fost hirotonit preot şi apoi episcop al cetăţii Mira din ţinutul Liciei din Turcia de astăzi.
Din cauza persecuţiilor romane anticreştine, Sfântul Nicolae a fost şi el întemniţat şi apoi eliberat odată cu edictul de la Milan al sfântului împărat Constantin cel Mare.
În anul 325, Sfântul Nicolae a participat la sinodul I ecumenic de la Niceea.
Tradiţia bisericească păstrează şi câteva minuni făcute de Sfântul Ierarh Nicolae, dintre care cea mai importantă este ajutorul dat unor fecioare care erau în pericol de a se prostitua din cauza sărăciei.
De aici a apărut şi obiceiul ca în noaptea de 5 spre 6 decembrie copiii să îşi pregătească ghetuţele pentru a primi daruri din partea Moşului Nicolae.
Din anul 1087, moaştele Sfântului Nicolae se află în oraşul Bari din sudul Italiei.
Conform datelor statistice, peste 1 milion de români îşi serbează astăzi onomastica.
Biserica Ortodoxă o va cinsti mâine pe Sfânta Filofteia de la Curtea de Argeș.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfânta Filofteia” din Constanța (zona Km 4).
Ierarhul nostru va oficia și slujba de sfințire a baldachinului, a icoanei Sfintei Mucenițe Filofteia și a crucii ridicate pe locul altarului fostei capele.
Mâine, de la ora 7.30, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie de hram la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și Sfânta Muceniță Filofteia” din Topraisar.
Apoi, de la ora 15.30, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, din satul Valea Dacilor.
Tot mâine, de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 21.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului, urmat, de la ora 23.30, de Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Arhiepiscopia Tomisului organizează cea de a cincea ediție a acțiunii umanitare ”De Crăciun, fii bun!”.
Aceasta se va încheia duminică și are ca scop sprijinirea a aproximativ 3000 de familii sărace din peste 40 de sate constănțene.
Astfel, este organizată o colectă de alimente neperisabile, articole de igienă și jucării în parohiile urbane din Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari, Hârșova, Ovidiu, Eforie, Negru-Vodă, Techirghiol și Cernavodă.
Mai multe informații pot fi obținute de la preoții parohiilor urbane din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.
Parohia Sfântul Vasile cel Mare din Constanța organizează un concert caritabil de Crăciun.
Acesta se află la cea de a IX-a ediție și se va desfășura duminică, de la ora 18.00 la biserica parohiei.
Concertul va fi susținut de Grupul psaltic “Sfântul Vasile cel Mare”, dirijat de Protopsalt Marian Bostan.
Invitați vor fi Corul de tineret al Bisericii Sf. Mare Mc. Gheorghe din Ovidiu, Corul “Sf. Cuvios Dionisie Exiguul” al Seminarului Teologic Ortodox din Constanța, dar și cunoscuta interpretă Maria Coman, ca invitat special.
Fondurile colectate în urma evenimentului vor fi folosite pentru ajutorarea unui copil în vârstă de 6 ani diagnosticat cu autism.
Mierea este cel mai falsificat produs din Uniunea Europeană.
Jumătate din mierea importată de Uniune este contrafăcută și provine din China și Ucraina.
Marii comercianți preferă aceste țări, pentru că, deși sunt de slabă calitate, produsele sunt mai ieftine decât cele din Comunitatea Europeană.
Această situație afectează în primul rând apicultorii români, țara noastră fiind cel mai mare producător de miere din Uniune.
România a primit fonduri europene de solidaritate pentru repararea daunelor cauzate de seceta severă de anul trecut.
Comisia Europeană a aprobat un cuantum de aproximativ 34 milioane de euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene.
În perioada martie-august 2022, România a fost afectată de o secetă severă cauzată de reducerea precipitațiilor.
Acest lucru a avut consecințe pe scară largă, precum culturi pierdute, incendii forestiere și un deficit de apă curentă și potabilă pentru populația din mai multe regiuni.