Știri 25 ianuarie 2024
Era originar din Capadocia şi a fost probabil ucenic al Sfântul Vasile cel Mare.
A păstorit biserica tomitană între anii 360 şi 381 pe vremea împăratului Valens şi s-a remarcat prin refuzarea ereziei arianismului impusă de împărat.
Tot sfântul Bretanion a fost cel care a însoţit moaştele Sfântului Sava Gotul, cerute de Sfântul Vasile cel Mare.
Date istorice noi susţin că acest ierarh a încurajat viaţa ascetică monahală şi a fost primul îndrumător important al sfinţilor Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea.
Sfântul Bretanion s-a mutat la Domnul în jurul anului 381.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi, de la ora 18.00, în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”.
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.40, ierarhul nostru va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Mâine, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie, de la ora 8.00, iar de la ora 17.00, Taina Sfântului Maslu, la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna Arini, județul Suceava.
Sâmbătă, la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța, va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 7.00, iar de la ora 21.45, Acatistul Învierii Domnului.
Duminică, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica Sfinții Trei Ierarhi din localitatea Sibioara, județul Constanța.
ANM a emis o informare meteorologica de intensificări ale vântului și precipitații mixte pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până mâine la ora 10.00.
Aria precipitațiilor va fi în extindere treptată și temporar în Dobrogea, Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și estul Munteniei vor fi precipitații mixte și pe alocuri depuneri de polei.
Temporar, vântul va avea intensificări la munte, unde rafalele vor depăși 60-80 km/h.
Intensificări ale vântului vor mai fi până la sfârșitul săptămânii, în cea mai mare parte a țării.
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu bursele de merit.
Este vorba despre articolul din legea învățământului preuniversitar care prevede că bursele de merit se acordă pentru „minim 30% din elevii din fiecare clasă”.
Aceasta reglementează, în mod neconstituțional, posibilitatea ca elevii cu note scăzute la învățătură să obțină burse de merit, fiind în această situație aproape 8.500 de elevi cu media sub 5.
Potrivit Avocatului Poporului, acordarea bursei de merit trebuie să fie condiţionată de rezultatele evaluării performanţelor şcolare.
Documentele pentru eliberarea actelor de stare civilă se vor putea trimite online, din această toamnă.
Așa prevede un proiect de hotarâre de Guvern, publicat pe site-ul Ministerului de Interne.
În perioada următoare, sistemul informatic va fi testat în anumite localități stabilite de MAI.
Ministerul de Interne va stabili, din luna aprilie, în ce localități pot fi depuse deja online cererile și toate celelalte documente necesare pentru eliberarea actelor de stare civilă.
Motorina este din ce în ce mai scumpă în ultimele zile, iar preţul va continua să crească.
Scumpirile sunt puse pe seama conflictului din Marea Roşie, care a triplat costul transportului motorinei spre toată Europa.
Comparativ cu luna trecută, preţul unui litru de motorină a crescut cu peste 3%, astfel că, pentru un plin de 50 de litri, șoferii plătesc cu 11 lei mai mult.
Studenții pot pleca în tabere de iarnă organizate de Ministerul Familiei.
Cazarea și masa sunt asigurate, iar studenții vor plăti doar transportul. Taberele se vor desfășura în două serii a câte 5 nopți, în perioada 10-23 februarie.
Ca să se înscrie, trebuie să fie înmatriculați la învățământ cu frecvență, să nu aibă restanțe și să aibă sub 35 de ani.
Nu se pot înscrie cei de anul întâi, la licență sau master, care nu au situația încheiată pe primul semestru.