Știri 15 februarie 2024
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.40, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Mâine, de la ora 6.30, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
Apoi, de la ora 18.00, va săvârși Taina Sfântului Maslu la mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” Giurgeni, județul Neamț.
Sâmbătă, de la ora 8.30, va oficia Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului, la 6 ani de la trecerea la Domnul a arhimandritului Antonie Jeflea, la mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” Giurgeni.
Tot sâmbătă, de la ora 21.40, ierarhul Tomisului va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Duminică, va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 8.00, la biserica Sfântul Nectarie din cartierul Medeea, cu prilejul hramului Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, sărbătorit de Biserica Ortodoxă pe 17 februarie.
Astăzi este Ziua Internațională a copiilor bolnavi de cancer.
Aceasta este marcată din anul 2002, la inițiativa Organizației Internaționale a copiilor bolnavi de cancer.
În fiecare an, peste 400.000 de copii și adolescenți cu vârsta sub 20 de ani sunt diagnosticați cu această boală.
Rata de supraviețuire depinde de regiune, cu o supraviețuire de 80% în majoritatea țărilor cu venituri ridicate, dar până la 20% în țările cu venituri mici.
Ziua internaţională a copilului cu cancer are la baza credinţa că fiecare copil merită cea mai buna îngrijire medicală și psihosocială posibilă, indiferent de țara de origine, rasă, statut financiar sau clasă socială.
Astăzi este şi Ziua Naţională a Lecturii.
Aceasta a fost sărbătorită pentru prima dată, în anul 2022, iar motto-ul este “Citim zi de zi”.
Inițiativa aparține ministrului Educaţiei, iar obiectivul urmărit este de a promova lectura ca obicei cotidian.
Părinții sunt îndemnați în această zi să petreacă timp de calitate cu copiii lor prin vizitarea bibliotecilor, a librăriilor, a muzeelor care organizează evenimente dedicate, să discute pe marginea cărților preferate de cei mici.
Primăria Constanța cere din nou modificarea limitei de viteză spre și dinspre localitatea Valu lui Traian.
Aceasta a inițiat demersuri pentru ca viteza de deplasare pe tronsonul de drum delimitat de străzile Bucegi și Crețoiu să fie de 70 de km/h.
Astfel, Comisia de Circulație a avizat modificarea limitei de viteză a autovehiculelor de la 50 la 70 de km/h, dar pentru ca schimbarea să poată fi aplicată este necesar avizul Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Constanța.
O nouă creșă va fi construită în cartierul Palazu Mare.
Aceasta se va situa pe strada Tineretului și va include săli de curs destinate pentru a primi 40 de copii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani, împărțiți în 4 grupe, precum și un spațiu de joacă adecvat.
Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 12.000.000 lei.
Sistemul medical românesc are nevoie de două mii de ambulanţe noi.
Acestea sunt necesare pentru a le înlocui pe cele actuale, cu multe sute de mii de kilometri parcurşi, afirmă ministrul Alexandru Rafila.
El a subliniat că este preocupat de dezvoltarea staţiilor judeţene de ambulanţă şi a adăugat că acest efort financiar s-ar adăuga investiţiilor importante făcute de autorităţi la nivel local.
România va înființa anul acesta, prin Agenția Națională a Medicamentului, o listă a medicamentelor vitale pentru țara noastră.
Anunțul a fost făcut de președintele instituției, Răzvan Prisada.
Această declarație vine după ce la nivel european a fost stabilită recent o evidență a medicamentelor critice, mai multe domenii medicale confruntându-se cu lipsuri.
Cauzele care duc la acest deficit sunt multiple, de la motive comerciale, la lipsa de materii prime.
Răzvan Prisada a adăugat că la nivel european există o problemă sezonieră cu lipsa antibioticelor, dar aceasta se va rezolva odată cu încheierea sezonului epidemiologic.