Știri 26 februarie 2024
Triodul reprezintă o perioadă calendaristică de 10 săptămâni de dinaintea Sărbătorii Învierii Domnului.
Ea începe cu Duminica Vameşului şi Fariseului şi se termină în noaptea dinaintea Duminicii Paştilor.
Slujbele Bisericii din acest timp liturgic scot în evidenţă slujirea arhierească a Mântuitorului care a fost împlinită prin Patimile şi Jertfa Sa de pe Cruce.
Totodată, credinciosul este îndemnat de Biserică să se întoarcă mai mult înspre viaţa sa interioară, duhovnicească, prin post, rugăciune, smerenie, iertarea semenilor şi conştientizarea propriilor greşeli.
Triodul este şi singura perioadă din cursul anului bisericesc în care se oficiază toate cele trei Sfinte Liturghii din cultul ortodox: a Sfântului Vasile cel Mare, a Sfântului Ioan Gură de Aur şi a Sfântului Grigorie Dialogul.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la Catedrala arhiepiscopală.
Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 6.30, dar și de la ora 23.00.
Tot mâine, de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii Cuvântul ierarhului, ce va fi transmis pe pagina de Facebook Centrul Eparhial Tomis, pe Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Miercuri noapte, de la ora 23.00, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica Sf. Gherman din cartierul constănțean Km 4-5.
Elevii și preșcolarii au intrat în vacanță pentru o săptămână.
Conform ISJ Constanța, vacanța școlară din intervalul 12 februarie -3 martie este stabilită, pentru unitățile de învățământ din județul Constanța, în perioada 26 februarie -3 martie.
Structura anului școlar 2023-2024 prevede cinci vacanțe școlare, mai exact la finalul fiecărui modul de învățare.
Traficul rutier este închis, de astăzi, pe un tronson al Autostrăzii A2.
Este vorba despre sectorul cuprins între km 101+500 și km 102+200, Calea 1, București – Constanța.
Măsura este luată pentru executarea lucrărilor de reparații la pasajul situat la km. 101+862, peste calea ferată din zona localității Dragalina, județul Călărași.
Traficul rutier va fi deviat pe Calea 2, Constanța – București, unde circulația se va desfășura pe ambele sensuri, potrivit Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Constanța.
Autoritățile locale vor înlocui gardurile vii în tot orașul Constanța.
Cel din zona parcului de la Gară a fost deja eliminat și va fi înlocuit cu unul din fier forjat.
În opinia specialiștilor, gardul viu nu are niciun aport de oxigen, iar în multe zone acesta a devenit inestetic, a declarat viceprimarul Ionuț Rusu.
Copiii constănțeni au la dispoziție 10 noi locuri de joacă.
Acestea se află în următoarele zone: strada Arcului, Strada Progresului, strada Liliacului, bd. I. C. Brătianu – bloc PAV6, parc Dorally, parc Poarta 6, strada Prieteniei – bloc H1, bd. 1 Mai – bloc H18, aleea Alexandru Gherghel, bloc DE22 și zona de agrement strada Brizei.
Elementele de joacă sunt noi, realizate la standarde europene şi respectă toate normele de siguranţă şi protecţie, potrivit primarului Vergil Chițac.
Aproximativ 10.000 de detectoare de fum şi monoxid de carbon vor fi montate în casele românilor în următoarele luni.
Acțiunea face parte din cadrul unei campanii care se va desfăşura în 20 de judeţe.
Instalarea se va face pe baza solicitărilor venite din partea populaţiei, dar se va ţine cont şi de alte criterii, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Statisticile arată că anul trecut, în România au avut loc peste 6.000 de incendii de locuinţe, în urma cărora 270 de persoane şi-au pierdut viaţa.