Știri 13 martie 2024
Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie, de la ora 6.30 și va oficia Acatistul Maicii Domnului, de la ora 21.40.
Tot mâine, de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii Cuvântul ierarhului, ce va fi transmis pe pagina de Facebook Centrul Eparhial Tomis, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Vineri, de la ora 18.00, va oficia Taina Sfântului Maslu la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna Arini, județul Suceava, iar sâmbătă, de la ora 7.30, va săvârși Sfânta Liturghie la același lăcaș de cult.
Noaptea, de la ora 21.40, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța.
Astăzi este Ziua Mondială a Somnului.
Aceasta este coordonată de Asociaţia Mondială a Medicinei Somnului și are ca scop conştientizarea tulburărilor de somn, cu ajutorul unui specialist în domeniu.
Cele mai multe tulburări de somn pot fi prevenite sau tratate, dar mai puţin de o treime din suferinzi recurg la ajutor profesionist.
Tulburările de somn constituie o problemă globală ce ameninţă sănătatea şi calitatea vieţii pentru 45% din populaţia lumii.
Potrivit statisticilor, 10% din populaţia lumii este mulţumită cu 6-7 ore de somn pe noapte, iar 15% are nevoie de mai mult de 9 ore.
Vânzarea băuturilor energizante către copii este interzisă.
Legea a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis.
Actul normativ prevede amenzi de până la 30.000 de lei pentru magazinele care încalcă această prevedere, în funcţie de gravitatea faptei.
Biletele de valoare şi voucherele de vacanţă pot fi emise şi pe suport electronic virtual.
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege în calitate de for decizional.
Voucherul de vacanţă pe suport electronic poate fi utilizat inclusiv pentru plata online.
O hartă informativă cu punctele de încărcare a maşinilor electrice este disponibilă pe site-ul Ministerului Energiei.
Ministrul Sebastian Burduja a precizat că acest demers se încadrează în trendul european de creştere a numărului de maşini electrice la 75 de milioane, până în 2030, şi de a avea staţii de încărcare rapidă din 60 în 60 de kilometri, pe drumurile principale.
În prezent, în România se află în circulaţie 42.000 de maşini electrice.
România se confruntă cu o lipsă a serviciilor de îngrijire pentru persoane vârstnice, cu dizabilităţi şi fără adăpost.
Aceste servicii trebuie dezvoltate ţinându-se cont de caracteristicile fiecărui grup vulnerabil.
Un raport al Avocatului Poporului arată că nevoile specifice persoanelor care aparţin grupurilor vulnerabile decurg în mare măsură din lipsa sau insuficienţa veniturilor, dar şi a situaţiei familiale şi a stării de sănătate şi nu pot fi acoperite de infrastructura existentă în servicii sociale.
Raportul mai arată că din centrele destinate îngrijirii persoanelor cu dizabilităţi lipsesc medicii şi psihologii şi atrage atenţia că numărul asistenţilor sociali din România este insuficient.
Uniunea Europeană introduce schimbări importante în procedura de obținere a permisului de conducere.
Acestea includ noi probe practice, cum ar fi: condusul în condiții de zăpadă și polei și utilizarea sigură a telefonului mobil.
Modificările sunt concepute pentru a ridica standardele și pentru a reglementa mai bine sectorul transportului rutier la nivel european.