Știri 16 mai 2024

Biserica Ortodoxă Română îi cinstește astăzi pe Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei.
Cuviosul Sila s-a născut în anul 1697, în ținutul Botoșanilor.
A intrat ca frate începător la Schitul Orășeni, fiind foarte tânăr, de unde, în anul 1714, la vârsta de 17 ani, a mers la Schitul Sihăstria Putnei, unde a fost primit și apoi călugărit de starețul Teodosie.
Cuviosul Sila a fost numit stareț de către Mitropolitul Iacob Putneanul al Moldovei.
S-a mutat la Domnul în anul 1783 după ce s-a nevoit 70 de ani la schitul Sihăstria Putnei, unde l-a numit stareț pe Cuviosul Natan.
Acesta s-a născut în anul 1717, în Pașcani și a fost mai întâi eclesiarh la Mănăstirea Putna, unde a fost hirotonit preot.
A fost un duhovnic foarte înţelept, fiindu-i părinte duhovnicesc și marelui Mitropolit Iacob Putneanul.
Cuviosul Paisie s-a născut în anul 1701 și a intrat de tânăr în viața monahală.
A fost egumen la Mănăstirea Sfântul Ilie de lângă Suceava, de unde a trecut apoi la Mănăstirea Râșca.
După o vreme a venit la Schitul Sihăstria Putnei, viețuind întru adâncă smerenie și primind de la Dumnezeu darul înainte-vederii.
A trecut la cele veșnice pe 16 decembrie 1784.
Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan au fost canonizați de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în vara anului 2016.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va fi prezent astăzi, de la ora 18.00, în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”.
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook Centrul Eparhial Tomis și Radio Dobrogea, precum și pe canalele de Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.40, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Mâine, de la ora 6.30, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
Sâmbătă, de la ora 7.30, va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, urmată de slujba de parastas la împlinirea a 34 de ani de la mutarea la Domnul a părintelui Elefterie, primul stareț al așezământului monahal.

Arhiepiscopia Tomisului și ASCOR Constanța organizează o conferință duhovnicească.
Tema o constituie “Vocația, rolul, misiunea și slujirea femeii în Biserica dreptmăritoare” și va fi susținută de părintele protosinghel Sofian Costea.
Evenimentul se va desfășura sâmbătă, în Sala Magna a Centrului Eparhial Tomis, de la ora 19.00.

CRTS Constanța face apel la cetățeni să vină să doneze sânge.
Reprezentanții Centrului spun că de peste o lună, solicitările spitalelor din județ, pentru componente sanguine de grupă A sunt crescute.
Astfel, donatorii cu grupa A sunt așteptați în număr mai mare.
Programul CRTS Constanța este de luni până vineri, între orele 7.30 și 13.30.

Delfinariul din Constanța s-a redeschis de astăzi.
Astfel, demonstrațiile cu delfinii vor avea loc la orele 11.00 și 15.00.
Reamintim că Delfinariul din Constanța a fost închis de la începutul lui martie, după ce, pe 8 martie, a venit pe lume puiul de delfin Baby, primul delfin născut în captivitate.

Atenție la apelurile false în numele unor bănci!
În ultimele zile a devenit activă o campanie de apeluri false, care foloseşte numele băncilor BRD și CEC, atenţionează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.
Atacatorii apelează clienții băncilor și îi anunță că le-a fost aprobat creditul solicitat.
În cazul în care persoana apelată neagă solicitarea, atacatorii cer date de autentificare, pentru a face demersuri necesare raportării presupusei „fraude”, explică specialiştii.

Sumele neconsumate în Programul „Rabla Plus” pentru persoane fizice vor fi direcţionate către secţiunea destinată persoanelor juridice.
Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Mircea Fechet, care a precizat că programul “Rabla Plus” pentru persoane fizice funcționează sub așteptări.
Potrivit demnitarului, unul dintre planurile de finanţare, în exerciţiul financiar 2025 – 2030, se referă la subvenţionarea leasingului operaţional pentru maşini electrice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept