Știri 21 mai 2024
Aceştia sunt primii împăraţi creştini şi protectori ai creştinismului, care se sărbătoresc în ziua mutării la Domnul a Sfântului Împărat Constantin, pe 21 mai, anul 337.
Ei sunt socotiţi întocmai cu apostolii deoarece s-au făcut remarcaţi prin mari fapte care au susţinut activ creştinismul.
Printre acestea avem Edictul de la Milan cu privire la legalizarea creştinismului, dat de Sfântul Constantin în anul 313.
Tot împăratul Constantin a convocat la Niceea, în anul 325, primul Sinod Ecumenic, unde s-a combătut erezia lui Arie cu privire la Fiul lui Dumnezeu, şi unde s-a elaborat prima parte a Simbolului de credinţă.
La rândul ei, mama împăratului Constantin, împărăteasa Elena este cea care s-a ostenit pentru aflarea lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos.
Totodată, ea a iniţiat construirea unor biserici în locurile cele mai importante ale creştinismului, printre care Biserica Învierii din Ierusalim, Biserica Naşterii Domnului din Betleem şi Biserica Tatăl nostru de pe Muntele Măslinilor.
După cei 31 de ani de glorioasă domnie ai împăratului Constantin, istoria consemnează şi alte merite importante, printre care întemeierea Imperiului Roman creştin de răsărit, devenit ulterior Bizanţul, şi întemeierea capitalei acestuia, cetatea Constantinopol, actualul oraş Istanbul.
În ţara noastră numeroase locaşuri de cult îşi sărbătoresc hramul.
Printre acestea se numără Catedrala Patriarhală din Bucureşti, biserica sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Constanţa şi Mânăstirea Sfânta Elena de la mare, de lângă localitatea Costineşti.
Totodată, peste 2 milioane de romani îşi serbează ziua numelui.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la Catedrala arhiepiscopală.
Ierarhul nostru va săvârși de la ora 6.30, Sfânta Liturghie.
După slujbă, va rosti un cuvânt de învățătură.
Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a IV-a a început astăzi cu proba la Limba română.
Aceasta continuă mâine, cu proba la matematică, pentru verificarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar.
Testarea pentru elevii de clasa a VI-a va începe pe 28 mai.
Elevii au la dispoziție trei ghiduri de educație rutieră, publicate de Ministerul de Interne în colaborare cu cel al Educației.
Acestea pot fi descărcate gratuit de pe site-ul Ministerului Educației, la secțiunea Educație Rutieră, și urmăresc să contribuie la reducerea numărului de accidente și de victime pe drumurile din România.
Ghidurile includ exemple concrete, jocuri didactice și fișe de lucru, care pot fi utilizate atât de profesori, cât și de părinți. În paralel, polițiștii de la structurile de prevenire din toată țara prezintă, în cadrul unor activități informative, consecințele nerespectării regulilor de circulație.
Părinții pot depune săptămâna aceasta cererile de reînscriere a copiilor la grădiniță sau creșă pentru viitorul an școlar.
Așa prevede calendarul aprobat de Ministerul Educaţiei.
După finalizarea acestui proces, unitățile de învățământ vor afișa locurile libere pentru următoarea etapă, cea a înscrierii copiilor care merg pentru prima oară la grădiniță sau creșă, și care va dura între 27 mai și 14 iunie.
Ministerul Energiei intenţionează să accelereze cadrul legislativ pentru crearea unor comunităţi de energie.
Astfel, toţi consumatorii vor putea beneficia de energia regenerabilă produsă la propriul loc de consum sau produsă în vecinătate, în cadrul comunităţii de energie din care fac parte.
Iniţiativa vine în contextul în care piaţa fotovoltaică din România a intrat într-o nouă perioadă de creştere accelerată.
Se estimează că potenţialul de producere este de aproape 835 de milioane kWh, energie electrică suficientă pentru aproximativ 700.000 de locuinţe.