Știri 5 iunie 2024
Această zi a fost instituită în anul 1972 la prima Conferinţă mondială a Naţiunilor Unite consacrată problemelor protecţiei mediului.
Astfel, peste 100 de ţări ale lumii marchează această zi prin acţiuni menite să atragă atenţia asupra degradării mediului înconjurător.
Tot astăzi este și Ziua Învăţătorului.
Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, această manifestare festivă educaţională, cu caracter naţional, apolitic și cultural, are loc anual, la 5 iunie și a fost stabilită prin lege în anul 2007.
Cu această ocazie, elevii nu fac astăzi cursuri.
Ministerul Educaţiei şi alte instituţii abilitate ale statului pot acorda de Ziua Învăţătorului, premii, distincţii, medalii şi titluri onorifice cadrelor didactice şi elevilor, pentru merite deosebite.
Circulația pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse se desfășoară până vineri pe o singură bandă, din cauza unor lucrări de reparații pe partea bulgară.
La ieșirea din țară, vehiculele mari așteaptă circa două ore și jumătate, iar pentru a intra în România 50 de minute.
Pentru autoturisme timpul de așteptare este de aproximativ 20 de minute pe ambele sensuri.
Poliția recomandă șoferilor de camioane, cei mai afectați de restricționarea circulației, să utilizeze și celelalte puncte de trecere de la granița cu Bulgaria.
Ministerul Sănătății a finalizat normele de colectare a medicamentelor expirate provenite de la populație.
Ministrul Alexandru Rafila, a declarat că în cel mult două luni toate spitalele vor pune în practică noile reglementări, care vizează și decontarea costurilor pentru eliminarea acestor substanțe.
Există și o categorie de medicamente care, conform legii, nu pot fi colectate în spital, respectiv cele psihotrope și stupefiante, acestea urmând să fie returnate în farmacii.
Consumul de antibiotice începe să scadă în România.
Anunțul a fost făcut de ministrul sănătății, Alexandru Rafila.
El a precizat că reducerea a fost obținută în urma reglementărilor introduse pentru prescrierea acestor medicamente cu scopul de a diminua numărul infecțiilor cauzate de bacteriile multirezistente.
Potrivit ministrului, o estimare exactă a consumului de antibiotice va putea fi făcută la finalul anului.
Guvernul face o analiză cu privire la preţurile alimentelor de bază ale producătorilor români, în vederea unei posibile noi plafonări.
Premierul Marcel Ciolacu a precizat că autorităţile discută deja cu producătorii pentru a vedea dacă unele alimente autohtone au adaosuri exagerate, astfel încât să ajungă să fie mai scumpe decât unele similare din import.
O eventuală intervenţie a Executivului va viza preţul la raft – a spus Marcel Ciolacu, fără a preciza, însă, un termen pentru intrarea în vigoare a unei posibile plafonări a adaosului comercial la alimentele româneşti.
Românii din Italia vor avea la dispoziţie cele mai multe secţii de votare, organizate în străinătate pentru alegerile europarlamentare de duminică.
Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe pentru procesele electorale din diaspora, Iulian Ivan, spune că distribuţia s-a făcut direct proporţional cu numărul de cetăţeni români din fiecare ţară.
Astfel, în Italia sunt 150 de secţii, în Spania 147, iar în Marea Britanie 104.