Știri 13 iunie 2024

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Înălţarea Domnului.
Această sărbătoare ne aminteşte de momentul biblic al finalizării activităţii pământeşti a Mântuitorului, la 40 de zile după Paşti.
Conform relatărilor din Noul Testament, pe drumul spre Betania din Ierusalim, Iisus Hristos s-a înălţat la cer în prezenţa apostolilor, ca garanţie a propriei noastre înălţări.
Sărbătoarea se regăseşte printre praznicele împărăteşti cele mai vechi, astfel că prima menţiune documentară a fost consemnată în anul 332, de unde aflăm că la Ierusalim, Înălţarea era prăznuită în aceeaşi zi cu Rusaliile, când se marca finalul perioadei pascale.
Delimitarea dintre cele două mari praznice s-a făcut la sfârşitul secolului al 4-lea.
Tot în secolul al 4-lea, Sfântul Ioan Gură de Aur ne-a lăsat o frumoasă predică la această sărbătoare, pe care el o numeşte „cinstită şi mare”, iar alte cuvântări găsim la Sfinţii Atanasie al Alexandriei şi Grigorie de Nyssa.
În secolul al 6-lea, Sfântul Roman Melodul compune Condacul şi Icosul sărbătorii, iar imnografii din secolele următoare compun canoanele din slujba Înălţării.
În unele părţi ale ţării, de astăzi şi până la Rusalii, creştinii se salută cu formula „Hristos S-a înălţat”.

Tot astăzi cinstim şi Ziua Eroilor, zi de sărbătoare naţională.
Pe data de 10 martie 1920, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca în Ziua Înălţării Domnului să se oficieze slujba parastasului şi pomenirea eroilor în toată ţara.
Pomenirea eroilor a fost interzisă din 1948 şi reluată prin hotărârile Sfântului Sinod din anii 1999 si 2001, când sărbătoarea Înălţării a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească.
Totodată, în anul 1995 autorităţile de stat au decis ca Ziua Eroilor să se cinstească în ziua Înălţării Domnului, iar în anul 2003, să devină zi de sărbătoare naţională.
Clopotele bisericilor ortodoxe sunt trase, astăzi, în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va fi prezent astăzi, de la ora 18:00 în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”.
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.40, va oficia Acatistul Maicii Domnului, urmat de Sfânta Liturghie, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Primăria Constanța atrage atenția că locurile de parcare rezidențială, adică locurile închiriate de către cetățeni, nu pot fi blocate în nicio condiție.
Mai mult, între orele 08.00 și 16.00, de luni până vineri, cu excepția zilelor de sărbătoare legală, parcările de reședință pot fi ocupate de orice altă persoană, dar cu plata tarifului pentru zona respectivă.
Cei care nu respectă aceste dispoziții, riscă amenzi între 500 și 1000 de lei, dacă sunt persoane fizice, iar cele juridice sunt pasibile de amenzi cuprinse între 1000 și 2500 de lei.

Prevenirea infecţiei asociate asistenţei medicale este obiectiv major naţional şi o obligaţie a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale.
Nerespectarea prevederilor în acest sens se sancționează cu amenzi de până la 20.000 de lei.
Este vorba despre Legea privind prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul infecţiilor asociate asistenţei medicale din unităţile medicale şi din centrele rezidenţiale pentru persoanele adulte aflate în dificultate din România, care a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Serviciile poştale, medicamentele şi detergenţii s-au scumpit cel mai mult în ultimul an.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, preţurile acestora au înregistrat, luna trecută, creşteri de peste 26 la sută în cazul serviciilor poştale şi de aproximativ 24 la sută la medicamente şi detergenţi, comparativ cu mai 2023.
În privinţa mărfurilor alimentare, cele mai mari scumpiri au fost la conservele din fructe şi la vin.
Au fost consemnate, însă, şi ieftiniri – la făină, produse de morărit şi mălai.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept