Știri 20 iunie 2024
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook Centrul Eparhial Tomis și Radio Dobrogea, precum și pe canalele de Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 21.35, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Mâine, de la ora 6.30, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
Sâmbătă, de la ora 7.00, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie și slujba de pomenire de obște a celor adormiți la biserica „Sfânta Treime” din localitatea Culmea Nord (zona Nazarcea).
Apoi, de la ora 21.40, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, de la ora 9.00, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica românească Sfânta Treime” din capitala Bulgariei, Sofia, dar și slujba de parastas pentru vrednicul de pomenire Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare.
Tot duminică, de la ora 17.00, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Constanța zona Brotacei, cu prilejul hramului.
Luni, Biserica Ortodoxă va prăznui Sfânta Treime, Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.
De la ora 8.30, IPS Teodosie va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, cu prilejul hramului.
Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța organizează cea de a X-a ediție a conferinței internaționale “Religie, Cunoaștere, Societate.”
Conferința are ca temă provocările noilor tehnologii, în special cele ale inteligenței artificiale și realității virtuale, pentru integritatea etică a omului.
Conferință se desfășoară astăzi și mâine la Sala Ovidius a Hotelului Ramada din Constanța, de la ora 9.30.
La manifestare vor participa invitați din diverse centre universitare internaționale din Marea Britanie, Slovenia, Italia, Turcia, Statele Unite și Canada, precum și profesori și cercetători de la centrele universitare din țară.
Constănțenii se pot răcori și hidrata în orice farmacie din oraș.
De asemenea, beneficiază gratuit de măsurarea tensiunii arteriale.
Primăria Constanța a încheiat un protocol în acest sens cu Colegiul Farmaciștilor din Constanța.
Măsura este valabilă pe toată perioada verii, indiferent dacă sunt sau nu atenționări de caniculă.
Astăzi are loc solstiţiul de vară.
Această zi este cea mai lungă din an şi este momentul care marchează începutul verii astronomice.
Astfel, durata zilei este de 15h 32m, iar durata nopţii de numai 8h 28m.
Solstiţiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau cea mai mică înălţime faţă de ecuator.
După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de şase luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă.
Astăzi este Ziua Mondială a Soarelui.
Este o sărbătoare anuală instituită de Societatea Internațională pentru Energie Solară și are drept scop principal popularizarea posibilităților de utilizare a energiei solare.
Pe lângă aspectul economic, Ziua mondială a Soarelui are semnificații astronomice, căci data de 20 iunie, anul acesta, coincide cu cea mai lungă zi din an, ziua solstițiului de vară.
Ziua Mondială a Soarelui a fost marcată pentru prima dată în România în 1997.
România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la prevenirea cancerului de sân şi de col uterin.
Un raport arată că doar un sfert dintre româncele cu vârste între 20 şi 69 de ani au făcut, acum 5 ani, un screening pentru depistarea cancerului de col uterin în ultimii 2 ani.
România are cea mai mare incidenţă la cancerul de col uterin, de 5 ori mai mare decât Finlanda, şi o mortalitate din această cauză de 8 ori mai mare.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, precizează că centrele pentru screeningul HPV se vor extinde în a doua jumătate a acestui an.