Știri 25 iunie 2024
Acesta are o durată variabilă şi începe în fiecare an după prima Duminică de la Rusalii.
Postul este instituit de Biserică în cinstea celor doi mari apostoli ai creştinătăţii, care obişnuiau să postească înainte de o acţiune mai importantă.
Totodată, prin acest post creştinii cinstesc şi darurile Duhului Sfânt, care se împărtăşesc celor credincioşi prin sfinţenie.
Despre acest post se găsesc dovezi documentare în Constituţiile Apostolice, la Sfântul Atanasie cel Mare şi la împăratul Leon cel Mare, care denumea acest post ca POSTUL DE VARĂ sau AL CINCIZECIMII.
Acest post este socotit mai uşor decât celelalte posturi de peste an deoarece Biserica rânduiește de obicei, dezlegare la peşte în fiecare sâmbătă şi duminică.
Anul acesta, însă, postul Sfinților Apostoli are o durată de 5 zile, astfel că se va încheia vineri, 28 iunie.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la Catedrala arhiepiscopală.
Ierarhul nostru va oficia, de la ora 5.55 Sfânta Liturghie.
Apoi, de la ora 16.00, va săvârși Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Eforie Nord și va binecuvânta lucrările realizate la această parohie.
Totodată, credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ale Sfântului Pantelimon, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni de la Mănăstirea Dervent.
Joi, de la ora 6.30, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
De la ora 16.00, va citi rugăciuni de mulțumire la schitul „Sfânta Treime”, situat la marginea municipiului Constanța, la ieșirea de pe șoseaua Industrială.
Tot joi, de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.30, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Astăzi este Ziua Navigatorului.
Sărbătoarea a fost instituită de Organizaţia Maritimă Internaţională, la conferinţa de la Manila, din anul 2010.
Scopul sărbătoririi acestei zile este de a se recunoaşte contribuţia unică a marinarilor din întreaga lume la comerţul internaţional pe mare, la economia mondială şi la societatea civilă în ansamblu.
Conform statisticilor, în ţara noastră există peste 33.000 de brevete şi certificate de navigatori.
Evaluarea Naţională a început astăzi pentru absolvenţii claselor a VIII-a, cu proba scrisă la limba și literatura română.
Joi, va avea loc proba scrisă la matematică, iar proba pentru elevii care au studiat limba şi literatura maternă este programată vineri, 28 iunie.
Primele rezultate vor fi afişate pe 3 iulie.
Aproximativ 100 de salvamari vor supraveghea plajele din Constanța și Mamaia în acest sezon estival.
Aceştia îi sfătuiesc pe părinți să nu-i lase pe copii nesupravegheați în apă și reamintesc semnificația steagurilor arborate în foișoarele de pe litoral.
Astfel, steagul roșu cu galben înseamnă că plaja este supravegheată de salvamari.
Dacă sub acest steag, este și cel galben înseamnă că marea devine agitată, pot intra în apă doar înotătorii experimentați, iar copiii trebuie să rămână la mal.
Steagul roșu arborat avertizează că sunt curenți foarte puternici, riscul de înec este mare, iar accesul în apă este complet interzis.
Guvernul a decis introducerea din toamnă a salariului minim euro pe an.
De asemenea, a stabilit sancţiuni pentru firmele de arhivare care majorează tarifele pentru copierea actelor necesare la recalcularea pensiilor.
Procedura prin care pensionarii vor primi acasă plicurile cu decizia de recalculare a pensiei se află în pregătire, a anunţat premierul Marcel Ciolacu.
Un punct temporar pentru situaţii de urgenţă a fost instalat pe Transfăgărăşan.
Potrivit ISU Argeş, centrul funcţionează în zona District Piscu Negru.
Acesta este dotat cu o ambulanţă şi poate asigura primul ajutor calificat, 24 de ore din 24, în zona cuprinsă între Barajul Vidraru, din judeţul Argeş şi Bâlea Cascadă, din Sibiu.