Știri 28 iunie 2024

Biserica Ortodoxă îi va cinsti mâine pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 17.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Medgidia.
În cadrul slujbei va avea loc o procesiune, în care vor fi purtate moaștele Sfinților Ap. Petru și Pavel, Chiril al Alexandriei, Nectarie de la Eghina, Calinic al Edessei și ale Sf. Haralambie.
Mâine, la Catedrala arhiepiscopală din Constanța, de la ora 6.00, ierarhul nostru, împreună cu preoți și diaconi, va oficia Taina Sfântului Maslu, urmată de o scurtă procesiune în Parcul catedralei.
Apoi, de la ora 8.00, va săvârși Sfânta Liturghie în altarul de vară, iar absolvenții Facultății de Teologie „Sf. Ap. Andrei”, din cadrul Universității „Ovidius”, vor depune jurământul de credință față de Biserică.
De la ora 16.00, ierarhul nostru va citi rugăciuni de mulțumire la schitul „Sfânta Treime”, situat la marginea municipiului Constanța, la ieșirea de pe șoseaua Industrială.
Tot mâine, de la ora 21.40, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Duminică și luni, de la ora 8.00, va săvârși Sfânta Liturghie tot la Catedrală.

Astăzi este Ziua Ziaristului Român.
Această zi a fost aleasă de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, ca zi ”emblematică pentru importanța pe care ar trebui să o aibă profesia de jurnalist în România”, întrucât 28 iunie 1883 a fost ziua în care Mihai Eminescu a fost scos din viața publică și băgat în cămașa de forță.”
În anul 2019, Parlamentul a respins inițial propunerea legislativă privind declararea zilei de 28 iunie ca “Ziua Ziaristului Român”.
Cu toate acestea UZPR a inițiat un nou demers de propunere legislativă.

Rovinieta va putea fi achitată și prin intermediul aplicației ghiseul.ro.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a încheiat un parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României în urma căruia persoanele fizice care dețin cont pe www.ghiseul.ro pot achita rovinieta.
Aceasta poate fi cumpărată pe o durată de o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile sau 12 luni.

Persoanele neasigurate vor putea beneficia de unele categorii de investigaţii medicale de specialitate decontate de stat, de luni, 1 iulie.
Investigațiile vor putea fi făcute dacă apare suspiciunea unei boli oncologice.
În baza noului contract cadru care intră în vigoare de la 1 iulie, tot medicii de familie vor putea emite bilete de trimitere pentru persoanele neasigurate care trebuie testate pentru virusurile hepatitice B şi C, precum şi pentru virusul HIV la gravide, analizele respective, urmând, de asemenea, să fie decontate de stat.

Facturile la gaze naturale se vor majora, de la 1 iulie.
ANRE a majorat tarifele reglementate de distribuţie, în medie, cu 19%.
ANRE susţine că modificarea este determinată de mai mulţi factori, precum inflaţia prognozată pe acest an de 4,6%, realizarea unor investiţii legate de racordarea de noi consumatori sau reducerea cantităţii de gaze naturale distribuite anul trecut.

Și carburanții se vor scumpi de luna viitoare.
Astfel, de luni, un litru de benzină va costa cu 43 de bani mai mult, în timp ce litrul de motorină se va scumpi cu 39 de bani, din cauza creşterii accizei stabilite încă de anul trecut.
Majorarea tarifelor la carburanți va aduce scumpiri în lanţ, de la alimente şi până la vacanţe.

Bursele sociale și de excelență se acordă și pe timpul vacanței.
Condiția este ca elevii să nu fi avut mai mult de 20 de absențe nemotivate și să nu fie corigenți la mai mult de o materie.
Bursele de merit și cele tehnologice nu se acordă însă pe perioada vacanțelor școlare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept