Știri 12 iulie 2024
Aceasta se află în Schitul românesc Prodromu de la Muntele Athos, iar o reproducere a acesteia se află la paraclisul de pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului.
Primul stareţ al Schitului Prodromu, ieroschimonahul Nifon, a vrut să pună în biserica schitului o icoană a Maicii Domnului care să fie ocrotitoare obştii.
Astfel, în anul 1863, a găsit la Iaşi un pictor bătrân Iordache Nicolau, căruia i-a cerut să o zugrăvească în post şi rugăciune continuă.
Pictorul a lăsat la urmă chipurile Maicii Domnului şi al Pruncului Iisus, însă, printr-o minune divină, dimineaţa le-a găsit deja zugrăvite.
Mulţi credincioşi din Moldova s-au închinat icoanei, apoi părinţii atoniţi au dus-o în Schitul Prodromu.
De atunci, icoana Prodromiţa este cunoscută ca făcătoare de minuni.
Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi și pe Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul.
S-a născut în Farasa, localitate din Asia Mică, la 200 km de Cezareea Capadociei, în ziua de 25 iulie 1924, în familia unor oameni evlavioși.
În localitatea natală, pe 7 august 1924, a fost botezat de către Sfântul Arsenie Capadocianul, care i-a oferit la botez propriul său nume.
În anul 1945 s-a înrolat în armată, iar în anul 1950, a mers în Muntele Athos, însă, la rugămintea tatălui său, a revenit acasă.
În a doua sa călătorie la Muntele Athos, a luat hotărârea de a rămâne definitiv aici.
În anul 1958, a plecat din Muntele Athos la Mănăstirea Nașterii Maicii Domnului, la Stomio – Konița, unde a rămas timp de 4 ani, apoi a plecat în Muntele Sinai.
În anul 1964, a revenit în Muntele Athos și s-a stabilit la Schitul Ivironului, în chilia Sfinților Arhangheli, unde l-a avut ca duhovnic pe Sfântul stareț Tihon, care i-a dat schima mare în anul 1966.
L-a slujit în ultimele zile ale sale și, ascultându-i dorința, l-a urmat peste puțin timp la Chilia `Sfânta Cruce~, unde a rămas până în anul 1979, când s-a înscris ca monah, aparținând de Mănăstirea Kutlumuș.
Din anul 1988, starea de sănătate a Cuviosului Paisie s-a agravat și a părăsit pentru ultima oară Muntele Athos pe 10 noiembrie 1993.
S-a mutat la Domnul, pe 12 iulie 1994, iar potrivit dorinţei sale, a fost înmormântat la Mănăstirea Sfântului Ioan Teologul de la Suroti.
Mâine se împlinesc 250 de ani de la Aducerea moaştelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la Bucureşti.
Astfel, de la ora 9.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va face parte din soborul de arhierei din Sfântul Sinod care va oficia Sfânta Liturghie sub protia Părintelui Patriarh Daniel, în altarul exterior al Catedralei Patriarhale.
Tot mâine, de la ora 21.30, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, de la ora 9.00, Arhiepiscopul Tomisului va participa la Sfânta Liturghie oficiată în cinstea Sfinților de la Durostorum, la Catedrala mitropolitană din Silistra (Bulgaria).
Luni, de la ora 6.30, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Locuitorii comunei 23 August sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea se va desfășura mâine, între orele 8.30 și 13.30, la Căminul Cultural din localitate.
Este nevoie de donatori din toate grupele de sânge.
Traficul rutier este astăzi restricționat în zona Cazino – Portul Tomis.
Din acest motiv, liniile 42 și City Tour nu vor mai ajunge la Cap Linie Portul Tomis și vor întoarce la Poarta 1.
Măsura a fost luată în contextul desfășurării unui concert în această zonă.
Linia estivală City Tour va avea program prelungit.
Astfel, de mâine, prima cursă estivală este programată la ora 9.00 din Cap Linie Gară și Cap Linie Mamaia.
Ultima cursă pleacă din Cap Linie Gară la ora 20.40, iar din Cap Linie Mamaia la ora 22.00.
Autobuzele vor circula din 25 în 25 de minute pe traseul obișnuit.