Știri 16 iulie 2024
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie, de la ora 7.00, la parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din orașul Techirghiol, unde altarul de vară este închinat Sfintei Marina.
De la ora 19.30, va oficia slujba de sfințire a cantinei sociale și Taina Sfântului Maslu la parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Topraisar.
Joi, Biserica Ortodoxă Română îl va cinsti pe Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum.
Astfel, de la ora 7.00, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dumbrăveni, ocrotită de către Sfântul Emilian de la Durostorum.
Tot joi, de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.15, va oficia Acatistul Maicii Domnului și Sfânta Liturghie la schitul „Sfântul Serafim de Sarov”, din apropierea localității Ion Corvin, deoarece pe 19 iulie, Biserica Ortodoxă cinstește Aflarea moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Teodosie va oficia slujba de pomenire a părintelui Arsenie Papacioc, care a trecut la Domnul pe 19 iulie 2011.
Vineri, de la ora 20.00, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Techirghiol.
Meteorologii au extins şi prelungit atenționarea cod roșu de caniculă extremă în aproape toată ţara până mâine.
În Dobrogea, Banat, Oltenia, Muntenia, cea mai mare parte a Moldovei și în sudul Transilvaniei și al Crișanei, valul de căldură va continua să fie intens.
Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33…36 de grade.
Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.
Minimele termice nu vor coborî sub 22…24 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.
Consumul de energie electrică depăşeşte cu aproape 1.000 de megawaţi producţia internă.
Motivul îl reprezintă funcţionarea aproape continuă a aparatelor de aer condiţionat, pe fondul caniculei.
Energia eoliană nu se produce din lipsă de vânt, iar parcurile fotovoltaice sunt mai puţin eficiente din cauza încălzirii panourilor expuse la soare.
În acest context, ministrului Energiei a anunțat că producţia naţională de energie electrică a fost majorată cu 400 de MegaWaţi.
Medicii oferă recomandări privind alimentaţia, pe perioada caniculei.
Anumite legume și anumite fructe sunt hidratante, cum ar fi: pepenii, căpşunile, portocalele sau citricele.
De asemenea, spanacul combinat cu câteva semințe, menta și lămâia pot ajuta în zilele caniculare.
De evitat sunt alimentele grase, picante ori foarte fierbinţi, dar şi berea rece ori alte băuturi alcoolice, deoarece acestea pot deshidrata.
Parlamentul a adoptat noile cote de vânătoare la urs.
Proiectul modifică Legea vânătorii, iar principala măsură vizează posibilitatea eliminării prin împușcare a urșilor bruni agresivi care atacă oamenii și bunurile acestora.
Acest demers vine după tragedia de zilele trecute din Munții Bucegi, unde o tânără a fost ucisă de o ursoaică pe un traseu turistic.
Cele mai afectate zone sunt județele Harghita, Covasna, Brașov și Mureș.
Guvernul a semnat un memorandum de înțelegere cu Google, menit să contribuie la dezvoltarea infrastructurii digitale a țării.
Acesta a fost semnat în cadrul unei întrevederi pe care premierul Marcel Ciolacu a avut-o cu reprezentanții Google. Colaborarea vizează utilizarea unor tehnologii precum Inteligența Artificială și prevede sporirea securității digitale a Guvernului.