Știri 26 iulie 2024

Biserica Ortodoxă Română îl cinstește astăzi pe Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.
S-a născut din părinţi evlavioşi în părţile Muscelului şi din fragedă tinereţe, s-a retras în Mănăstirea Cetăţuia Negru-Vodă, de pe valea Dâmboviţei, unde s-a călugărit.
După ce a deprins vieţuirea călugărilor iscusiţi, s-a retras într-una din peşterile Muntelui Negru-Vodă, unde s-a nevoit aproape 50 de ani.
O dată pe săptămână, un ucenic al cuviosului venea să-i aducă pâine şi apă, iar stareţul mănăstirii venea duminica, după Sfânta Liturghie, şi-l spovedea, apoi îl împărtăşea.
Cunoscându-şi dinainte sfârşitul, Sfântul Ioanichie şi-a săpat singur mormântul în peşteră, încrustându-şi în dreptul capului anul trecerii sale la cele veşnice: 1638.
Moaştele sale au fost aflate după cel de-al Doilea Război Mondial, în anul 1944, şi aşezate în biserica mănăstirii.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la Catedrala arhiepiscopală, apoi, împreună cu preoții și credincioșii prezenți, va merge în procesiune cu moaştele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon și ale Sfinților Epictet și Astion.
Mâine, de la ora 6.00, ierarhul nostru va săvârși Taina Sfântului Maslu, urmată de Sfânta Liturghie în altarul de vară al Catedralei arhiepiscopale.
De la ora 21.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Duminică, IPS Teodosie și Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, vor oficia slujba de sfințire a bisericii „Sfinții Voievozi” din localitatea Hudești, județul Botoșani, urmată de Sfânta Liturghie.

Noi ambulanțe vor sosi în România, iar sistemul de telemedicină va fi modernizat.
Declarația a fost făcută de șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, în contextul în care România este prima ţară care a invitat echipele de evaluare NATO să analizeze sistemul medical de urgenţă.
Șeful DSU a precizat că sistemul a devenit nefuncțional în aproximativ 100 de unități de urgență, pentru că nu a mai fost întreținut și actualizat.

Bugetarii vor avea o nouă minivacanţă luna viitoare, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Aceasta va începe joi, 15 august, zi liberă prin lege.
Pentru vineri, Guvernul a decis să fie zi liberă pentru a face punte cu weekendul.

Executivul a aprobat mai multe măsuri în privința alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din noiembrie şi decembrie.
Acestea au fost luate pentru a nu se mai repeta situaţia de la scrutinele europarlamentare şi locale organizate simultan în luna iunie, când predarea proceselor verbale şi a voturilor a durat mai multe zile.
Astfel, primăriile vor fi obligate să asigure spaţii interioare în apropierea secţiilor de vot, pentru staţionarea membrilor birourilor electorale, în vederea depunerii sacilor cu voturi.
Măsurile au fost stabilite şi după consultarea mai multor organizaţii neguvernamentale importante, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Condiţiile pentru cei care doresc să fie asistenţi maternali se vor schimba.
O Ordonanță în acest sens va fi aprobată într-una din ședințele de Guvern viitoare.
Modificarea legislației s-a impus în urma unor controale efectuate de autorități, potrivit ministrului Familiei, Natalia Intotero.
Una dintre noile reglementări prevede ca tinerii care pot să preia copii nou-născuți în îngrijire să aibă cel puțin vârsta de 21 de ani şi nu 18 ani, ca până acum.
Proiectul Ordonanței mai prevede ca asistenţii maternali să iasă la pensie la 65 de ani, vârsta maximă la care o persoană poate lua un nou-născut în îngrijire să fie 45 de ani, iar un asistent maternal să poată avea în grijă maxim doi copii.

Românii se vor putea pensiona cu 5 ani mai devreme faţă de vârsta legală, fără să fie penalizaţi.
Condiţia este să cotizeze 40 de ani, neîntrerupţi.
În plus, femeile care au 2 copii se pot pensiona mai devreme, astfel că pot ieşi la pensie după ce au împlinit 56 de ani.
Bărbaţii, în schimb, trebuie să aibă 60 de ani împliniţi.
Acestea sunt câteva dintre prevederile noii legi a pensiilor, care se va aplica din septembrie şi care aduce şi venituri mai mari pensionarilor, odată cu recalcularea.
Economiştii spun că măsurile vor creşte presiunea pe sistemul de pensii, care este deja nesustenabil.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept