Știri 15 august 2024

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Adormirea Maicii Domnului.
Sărbătoarea ne aminteşte de moartea, învierea şi slăvirea Sfintei Fecioare Maria.
Astfel, când Născătoarea de Dumnezeu a adormit, sfinţii apostoli, afară de Toma, au venit pentru a o îngropa.
Ajuns după îngropare, Sfântul Apostol Toma a dorit să se deschidă mormântul, care a fost găsit gol, ceea ce înseamnă că Sfânta Fecioară a fost luată de Dumnezeu în împărăţia cerească al lui Hristos.
Sărbătoarea este cea mai veche dintre praznicele închinate Maicii Domnului şi este atestată documentar în Siria, prin secolul 5.
Locul originar al sărbătorii este Ierusalimul, unde se sărbătorea anual sfinţirea unei biserici ridicate între Ierusalim şi Betleem, în apropierea unui loc unde Fecioara Maria ar fi poposit înainte de naşterea Domnului.
Generalizarea sărbătorii a avut loc în secolele 6-7 când împăratul bizantin Mauriciu, a rezidit Biserica Maicii Domnului din grădina Ghetsimani şi a fixat data praznicului la 15 august.
Conform datelor statistice, peste 2 milioane de români îşi serbează astăzi onomastica.
Dintre aceştia, 1 milion 800 de mii sunt femei, iar 400 de mii sunt bărbaţi.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost declarată zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, în anul 2008.

Tot astăzi este Ziua Marinei Române.
Declarată Zi de Sărbătoare Naţională, sărbătoarea a fost oficializată la 15 august 1902.
Atunci, primarul Constanţei, Cristea Georgescu, din dorinţa de a atrage turişti, anunţa primarilor din reşedinţele de judeţ din toată ţara că, cităm, „cu ocazia serbării Sfintei Maria, patroana Marinei, în apele Constanţei şi pe uscat se organizează nişte serbări demne de văzut precum regale, alergări, corabia Argonauţilor şi altele”, am încheiat citatul.
Tot atunci, la bordul crucişătorului „Elisabeta” a avut loc o slujbă de Te-Deum la care a luat parte şi ministrul de Război Dimitrie A. Sturdza.
De atunci, din an în an, serbările au sporit în amploare şi semnificaţii, astfel că adeseori Ziua Marinei a fost pusă sub înaltul patronaj al oficialităţilor de stat, precum Regina Elisabeta, Regele Carol al II-lea sau Ministerul Apărării Naţionale.
Însă, perioada anilor ’60-’90 a fost o perioadă neagră în istoria Zilei Marinei, prin politizarea şi accentul propagandistic al evenimentului, în detrimentul încărcăturii spirituale ortodoxe, motiv pentru care a fost despărţită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Revenirea la tradiţie s-a petrecut în 1990, iar în anul 2004, prin Legea 328, Ziua de 15 august a fost reinstituită ca Ziua Marinei Române.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi, de la ora 18.00, în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”.
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.30, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.

Aproape 83% dintre pensii se majorează de la 1 septembrie, în urma recalculării.
Astfel, aproximativ 3,8 milioane de pensionari vor beneficia de majorări în medie cu 600 de lei.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunţat că procesul de recalculare a pensiilor s-a încheiat şi că noile decizii vor ajunge la pensionari de mâine, iar de luna viitoare, majoritatea pensionarilor vor primi pensiile majorate.

Peste 250 de pompieri sunt pregătiți să intervină zilnic în minivacanță.
Astfel, în perioada 15-19 august, pompierii militari vor asigura măsuri de prevenire și stingere a incendiilor precum și de prim-ajutor medical la evenimentele din această perioadă.
ISU Dobrogea reamintește faptul că, pe întreaga perioadă a sezonului estival, peste 450 de pompieri din 22 de județe ale țării și municipiul București suplimentează efectivele de salvatori pregătiți să deruleze acțiuni pe litoralul românesc.

Etapa a treia a programului „Rabla Plus” începe luni, 19 august.
Administraţia Fondului pentru Mediu precizează că solicitanţii beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou nepoluant în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat.
Valoarea acestuia variază între 25.500 de lei pentru un autovehicul electric sau 13.000 de lei pentru o motocicletă electrică.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept